Autoritățile locale, obligate să fenteze legea (video)

0

Autoritățile locale sunt puse din nou în postura de a căuta soluții pentru a „fenta” cadrul legal, care nu a fost adaptat la realitățile românești. Acum este vorba de transformarea până în 2020, „potrivit solicitărilor UE” a vechilor centre care găzduiau sute de persoane cu dizabilități într-unele care să nu găzduiască mai mult de 50 de persoane. Soluția găsită în iulie 2018 de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, condus, la acea vreme, de Lia-Olguța Vasilescu, a fost cea mai simplă și anume să oblige, printr-o ordonanță de urgență, autoritățile locale să limiteze centrele la 50 de asistați, în caz contrar acestea urmau să piardă, anual, câte 25% din finanțarea asigurată de la bugetul de stat.

Așa se face că, în ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) Botoșani, au fost supuse dezbaterii și ulterior votului mai multe proiecte de hotărâri prin care s-au (re)înființat, prin dezlipiri și intabulări separate mai multe centre care să corespundă legii. Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, Doina Nacu, a confirmat situația, dar a subliniat că la Botoșani, dezlipirile au avut trei cauze și nu toate au ținut de Ordonanța dată de Olguța Vasilescu.

În primul caz, la Ionășeni, unde se depășea normativul de persoane, s-a decis reabilitarea unei clădiri construite de o asociație olandeză și formarea unui nou centru care să găzduiască 12 persoane, adică surplusul din vechiul centru. În cazul persoanelor asistate de la Adășeni s-a decis ca 32 dintre ele să fie mutate la Botoșani, în clădirea în care în trecut a funcționat secția de distrofici.

O a doua speță pentru care DGASPC a solicitat dezlipirea unei clădiri are la bază un contract de colaborare cu Fundația „Hope and Homes for Children (HHC)” Baia Mare. „HHC Baia Mare vrea să facă la Botoșani un centru de tranzit pentru 18 persoane destinat tinerilor care trebuie să părăsească sistemul de protecție. Ei au dorit o clădire care să nu fie în curtea Centrului de plasament «Prietenia», așa că a trebuit să cerem dezlipirea și să facem împărțirea cadastrală. Vor fi clădiri vecine, separate printr-un gard, iar intrarea se va face prin strada Trandafirilor”, a mai spus directorul DGASPC.

O a treia dezlipire vizează Casa Ciomac, unde se vor construi alte două locuințe de tip rezidențial.

Noi stăm bine spre deosebire de cei din țară, pentru că nu am avut centre mamut, așa cum este cel de la Sasca Mică. Am căutat soluții ca să eficientizăm activitatea cu costuri minime și fără a încălca normele legale în vigoare. S-a dorit să nu se mai facă așa numitele «cuiburi sociale» și de aceea separăm unele centre”, a declarat Doina Nacu.
O situație deosebită se înregistrează la Sasca Mică (Suceava), unde în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică sunt internați 390 de beneficiari și trebuie să rămână doar 50.

Președintele CJ Botoșani susține că „reglementările ar trebui să fie aduse la ceea ce înseamnă realitatea României”. „Realitățile sunt cu totul și cu totul altele. Comunitățile mari nu sunt de dorit. Eu aș merge pe altă soluție. Cum s-au făcut ANL-urile pentru tineri, am putea face câte o scară de bloc, să lipim, sub asistența socială a lucrătorilor din domeniu, câteva apartamente. Cred că e cea mai bună soluție”, a conchis Costică Macaleți.

Deja ai votat!
se încarcă...