Botoşăneancă salvată de Ministrul Sănătăţii

0

O botoşăneancă a fost salvată chiar de ministrul sănătăţii în funcţie. Tânăra a fost trimisă în stare critică la Sibiu pentru a fi operată de urgenţă, după o afecţiune rară. Cazul a fost unul din cele mai grave din UPU din ultimii ani şi fata de 22 de ani, cu o disecţie de aortă lungă de câteva zeci de centimetri, a fost operată într-un spital privat din Sibiu după ce a fost dusă cu elicopterul.

Botoşăneanca de doar 22 de ani a ajuns la spital în luna aprilie a acestui an, în stare critică, iar medicii botoşăneni au diagnosticat-o cu disecţie de aortă.

Starea gravă a acesteia a impus transferul ei într-un centru de chirurgie cardiovasculară, însă medicii de la Iaşi nu şi-au dat acceptul pentru transfer, pentru că sala de operaţii de la Insttutul de Boli Cardiovasculare nu este încă renovată după incendiul de anul trecut. Astfel, medicul cardiolog Daniela Meiu, cea care s-a ocupat de caz, a obţinut transferul la un spital privat din Sibiu, dar care este în contract cu Casa de Sănătate pentru intervenţii pe cord. Din acest motiv, pentru transportul aerian a fost solicitat elicopterul SMURD de la Târgu Mureş, care a aterizat pe terenul Unităţii Militare 01189, de unde a preluat tânăra si a transportat-o la Sibiu.

Acolo aceasta a fost operată de o echipă condusă de medicul Victor Costache, Şeful de la acea dată a Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică la Spitalul European Polisano, din Sibiu. „Tânăra din Botoșani a suferit, din păcate, cea mai gravă urgență din medicină. Este vorba despre o disecție de aortă, o formă complexă. Practic, aorta, vasul de sânge care iese din inimă s-a rupt pe toată lungimea lui, de la nivelul valvei până la nivelul arterelor spre membrele inferioare. Această patologie, dacă nu este tratată în urgență, practic 50% din bolnavi mor în primele 24 de ore, urmând ca la fiecare 24 de ore să se mai piardă încă 50% dintre ei, până nu mai rămâne nici unul”, a precizat medicul sibian, care acum a devenit Minstrul Sănătăţii.

În prezent tânăra este în afara oricărui pericol, ea mergând şi la câteva controale de rutină la Sibiu. Intervenția a durat patru ore și jumătate.

Deja ai votat!
se încarcă...