Tensiuni în casele de pensii provocate de declarațiile noului ministru al Muncii

0

Declarațiile noului ministru al Muncii, Violeta Alexandru, prin care critica dur angajații din Casele de Pensii din țară pentru volumul mare de dosare întârziate a trezit vii reacții în rândul angajaților.

Aceștia susțin că ministrul a prezentat o situație neconformă cu realitatea și că de fapt, numărul de dosare prezentat ca fiind de recalculat sau de pus în plată este, de fapt, numărul de dosare intrate în ultimele 45 de zile. Dintre acestea, într-adevăr, o parte sunt depășite ca termen de rezolvare, dar majoritatea sunt încă în perioada legală. „Dumneaei a prezentat o situație halucinantă. A comparat mere cu pere și i-a ieșit un adevărat magiun. Situația prezentată vineri includea toate dosarele nerezolvate, chiar și cele în termen. Noi dacă am primit un dosar miercuri, nu aveam cum să-l rezolvăm până vineri și el figura în acea statistică. Nu știu ce urmărește doamna ministru, dar sincer cred că va fi greu să mai relaționeze cu oamenii din sistem. Nu suntem toți praf, iar mulți dintre noi veneam din libere sau rămâneam peste program pentru a pune dosarele în plată, pentru că atunci funcționa sistemul”, a declarat un funcționar din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani, sub protecția anonimatului.

Situația este într-un fel confirmată și de directorul CJP Botoșani, Cristina Anton, care dezminte că la nivelul județului ar fi restante 600 de dosare, așa cum a reieșit din videoconferința de la sfârșitul săptămânii trecute organizată de ministrul Muncii. „La această dată, CJP Botoşani înregistrează 40 de cereri nesoluţionate în termen, situaţie generată de cauze obiective cum ar fi solicitarea/comunicarea de acte în completarea dosarelor, perioade de stagiu realizate în străinătate pentru care se aşteptă confirmări din partea instituţiilor europene sau o serie de erori apărute în sistemul informatic a căror corecţie necesită intervenţia în softul informatic la nivel naţional”, a susținut Cristina Anton.

La nivelul lunii octombrie, timpul mediu de soluţionare a cererilor de înscriere nouă la pensie, la CJP Botoşani, este de 33,12 zile. De asemenea, ponderea cazurilor noi soluţionate în termenul legal de 45 de zile prevăzut de lege este de 95,59%, iar a cererilor de recalculare a pensiilor de 90,13%.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a organizat vinerea trecută o videoconferinţă cu cei 42 de directori executivi ai caselor judeţene de pensii plus cele ale sectoarelor din Bucureşti, iar fiecare director are termen prima săptămână a lunii decembrie pentru rezolvarea întârzierilor. „Niciun pensionar nu trebuie să se roage de casele judeţene de pensii să respecte legea şi termenul de 45 de zile în soluţionarea dosarului de pensionare. Pe tot parcursul procesului de verificare şi emitere a deciziei de pensionare, respectiv de recalculare, între angajaţii caselor judeţene de pensii şi pensionari trebuie să existe o comunicare clară şi asumată astfel încât oamenii să aibă încredere că instituţiile responsabile soluţionează cu celeritate fiecare dosar”, a declarat noul ministru al Muncii.

Deja ai votat!
se încarcă...