Apartamente căutate pentru copiii statului

0

Normele legale impuse sistemului de protecție socială îi determină pe cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani să caute soluții alternative de găzduire pentru copiii din centre. Ce-a mai la îndemână este achiziția de apartamente în Botoșani și Dorohoi.

În acest sens, DGASPC Botoșani a obținut de la Consiliul Județean (CJ) Botoșani banii necesari pentru achiziţionarea a șase apartamente. S-a mai încercat și în primăvară achiziționarea de apartamente, dar atunci, prețul oferit, aproximativ 53.000 de euro, nu acoperea solicitările făcute de DGASPC. Acum, prețul a crescut la 60.000 de euro, iar singurul impediment pare a fi cel impus de normativele în vigoare privind spațiul pe care trebuie să-l aibă locuința pentru a putea găzdui până la opt copii. Astfel, apartamentele trebuie să aibă patru camere și o suprafață utilă de minim 87 de metri pătrați. Cel puțin două dormitoare trebuie să aibă minim 12 metri pătrați, iar sufrageria 20 de metri pătrați. Al treilea dormitor nu este condiționat de suprafață. De asemenea, bucătăria trebuie să măsoare cel puțin șase metri pătrați, iar baia și toaleta de serviciu împreună trebuie să fie de cel puțin 7,5 metri pătrați. „Au venit persoane interesate să ne vândă apartamentele, mai ales că noi plătim imediat, nu prin credite, dar, din păcate, acestea nu îndeplineau una sau mai multe condiții. Sperăm ca de această dată să găsim apartamentele la standardele solicitate de lege, pentru a putea găzdui câte opt copii în fiecare din ele”, a declarat Doina Nacu, directorul executiv al DGASPC.

Potrivit acesteia, acest sistem de protecție a dat roade până acum, în special în Dorohoi, unde Direcția are mai multe apartamente de acest gen, copiii de acolo fiind mai bine integrați în societate. „Noi, mereu am căutat soluțiile cele mai bune pentru copii și care să ne eficientizeze activitatea, să genereze costuri minime și să nu încălcăm normele legale în vigoare”, a conchis Doina Nacu.

Deja ai votat!
se încarcă...