Calculatoare blocate de numărul record de pacienți la Urgențe

0

Au dat sistemul informatic peste cap. Numărul foarte mare de botoşăneni care au ajuns la Urgenţe la începutul acestei săptămâni a făcut ca până şi sistemul informatic al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) să dea rateuri.

Astfel, de la ora 7 a dimineţii de luni, până marţi la mijlocul zilei, evidenţele de prezentări arătau că nu mai puţin de 302 persoane au apelat la serviciile medicilor din UPU. Cu o medie de peste 10 prezentări pe oră, de multe ori cadrele medicale nu apucau nici să întocmească fişele de prezentare şi să facă un consult sumar al pacienţilor care au venit aproape fără întrerupere. „Uneori mai vneau în valuri, 20 într-o oră, altă oră era mai lejer, dar acum a fost pur şi simplu flux continuu. Calculatoarele au început să funcţioneze tot mai greu de la un moment dat, când se introduceau datele pacienţilor”, a spus un asistent din cadrul UPU-SMURD.

Cadrele medicale spun că mulţi pacienţi mai ales din rândul celor care nu au reprezentat urgenţe, au fost nevoiţi să aştepte şi câteva ore pentru a fi trataţi, şi asta mai ales pentru că foarte multe din cazurile ajunse la UPU au fost urgenţe reale. „Au fost cazuri de stop cardio-respirator, atât la noi, cât şi pe secţii, unde tot noi mergem, accidente rutiere, accident vascular, come, cazuri care au necesitat atenţia şi resursele întregului departament, ceeea ce a însemnat timpi mai mari de aşteptare pentru alţi pacienţi, cu afecţiuni mai puţin grave”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD.

Deja ai votat!
se încarcă...