spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAlertă de la difterie

Alertă de la difterie

Botoșaniul este în alertă sanitară după ce la granița cu Ucraina au apărut mai multe cazuri de difterie.

Medicii de familie cer autorităţilor să intensifice măsurile de prevenire şi să se pregătească pentru combaterea difteriei, argumentând că difteria a devenit ameninţare pentru România.

Ministerul Sănătăţii a anunţat săptămâna trecută că a cerut direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea supravegherii difteriei, după apariţia unor cazuri de îmbolnăvire în Ucraina.
Ei cer lansarea de urgenţă a unui program naţional pentru vaccinarea populaţiei adulte expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susţinere/compensare a costurilor pentru vaccin şi campanii de informare şi conştientizare a populaţiei. „Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) trage un semnal de alarmă în ce priveşte ameninţarea epidemiologică de la graniţa de Nord a ţării. Măsurile luate de Ministerul Sănătăţii (MS) până în acest moment sunt bune, necesare însă trebuie completate. Medicii de familie au primit alerte epidemiologice de la direcţiile judeţene de sănătate publică şi MS a dispus achiziţionarea de stocuri de ser vaccinal împotriva difteriei”, avertizează medicii de familie într-un comunicat.

SNMF solicită oficial lansarea de urgenţă a unui program naţional pentru vaccinarea populaţiei adulte expuse riscului de îmbolnăvire, program care să cuprindă măsuri de susţinere/compensare a costurilor pentru vaccin şi campanii de informare şi conştientizare a populaţiei. „Medicii de familie din România îşi arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariţei şi răspândirii difteriei. De altfel noi, medicii din prima linie, am început deja să informăm populaţia şi să recomandăm măsuri de prevenţie”, a precizat Dina Mergeani, preşedintele SNMF.

Potrivit reprezentanţilor DSP Botoşani, vaccinarea este gratuită în momentul de faţă doar pentru copii, aceştoia fiind prinţi în programul naâional de imunizare. Vaccinarea corectă se face cu patru doze de vaccin ultima fiind la aproximativ 14 ani, ulterior persoana fiind protejată cel puţin zece ani. În cazul adulţilor, DSP avertizează că aceştia vor fi nevoiţi să îşi procure singuri vaccinul din farmacii şi să se inoculeze cu mai mult timp înainte de a pleca într-o zonă cu risc de difterie. „Pentru ca vaccinul să îşi facă efectul în organism, cei care se vaccinează trebuie să acorde o perioadă de 3-4 săptămâni. Vaccinul nu este eficient dacă azi ţi l-ai făcut şi peste câteva zile te expui bolii”, a precizat medicul epidemiolog Irina Alecu, epidemiolog şef al DSP Botoşani.

În prezent, DSP Botoşani trebuie să monitorizeze eventualele apariţii de difterie la Botoşani şi să raporteze Ministerului Sănătăţii. În cazul adulţilro, singura şansă în momentul de faţă, dacă doresc să se vaccineze, este să achiziţioneze vaccinul. „În prezent există vaccinul Adacel, care este destinat pacienţilor cu vârste 11-64 de ani, la un preţ de peste 200 de lei. Din cauza costurilor, majoritatea colegilor aduc vaccinul la comandă, însă el există în depozite, nu este lipsă, aşa cum s-a spus”, a precizat un farmacist botoşănean.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, ca urmare a comunicărilor privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire în Ucraina, se arată într-un comunicat de presă transmis de MS.

Ministerul Sănătăţii a mai cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze de urgenţă situaţia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acţiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.

Vaccinul împotriva difteriei reprezintă un vaccin utilizat împotriva Corynebacterium diphtheriae, agentul ce declanșează difteria şi este trecut în Lista medicamentelor Esenţiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Între anii 1980 și 2000, utilizarea acestuia a dus la o scădere de peste 90% a numărului de cauri la nivel mondial. Se recomandă utilizarea a trei doze inițiale, după care eficiența acestuia este de aproximativ 95%. Această imunizare durează aproximativ 10 ani, în decursul cărora va fi nevoie de o vaccinare de rapel. Procesul de imunizare poate începe la vârsta de șase săptămâni, cu doze administrate ulterior, la fiecare patru săptămâni.

Difteria este o boală acută, produsă de o toxină cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Denumirea bolii provine din cuvântul grecesc diphtera, care înseamnă membrană. Boala a fost descrisă de Hipocrat în secolul 5 i.Hr., iar epidemiile au fost descrise de către Aetius în secolul 6 d.Hr. Antitoxina a fost inventată la sfârşitul secolului 19, iar toxina a fost inventată în anii ’20.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...