vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTFraudă de proporții, cu telecomanda

Fraudă de proporții, cu telecomanda

O anchetă declanşată în judeţul Neamţ de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) are ramificaţii şi la Botoşani. Cercetările vizează o fraudă de proporţii bazată pe furtul de energie electrică prin intermediul unui dispozitiv instalat în contoarele de măsurare a consumului de energie electrică. Astfel, în cadrul investigaţiilor vor fi verificate şi o serie de contoare ridicate de la câţiva consumatori din judeţul Botoşani, care au ridicat suspiciuni.

Ancheta a plecat de la o serie de informaţii potrivit cărora la nivelul judeţului Neamţ ar fi acţionat o grupare infracţională care avea drept scop obţinerea de beneficii materiale ilicite importante, prin efectuarea de intervenţii neautorizate asupra infrastructurii de transport a energiei electrice, cu scopul de a întrerupe total sau parţial funcţionarea aparatelor de măsură. Altfel spus, existau suspiciuni că prin instalarea releu telecomandat se întrerupea, parţial sau total, funcţionarea aparatului de măsură, consumul înregistrat fiind inferior celui real.

Iţele au condus spre un bărbat din comuna Pângăraţi, judeţul Neamţ, Ilie Craiu, care ar fi coordonat întreaga „afacere”, însă în urma investigaţiilor s-a descoperit că printre „beneficiari” s-ar afla şi câţiva poliţişti din Neamţ, motiv pentru care cercetările au fost declinate în favoarea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

Acuzaţii grave lansate de autorităţi

Bomba a explodat pe 6 noiembrie, când ofiţerii DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Neamţ, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, au efectuat şase percheziţii domiciliare, două percheziţii ale unor autoturisme şi corporale şi au pus în aplicare un număr de 88 ordonanţe de ridicare a unor contoare.

În urma descinderilor, Ilie Craiu, în vârstă de 48 de ani, a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă, furt, deteriorarea fără drept a funcţionării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate şi folosire de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea. Prezentat în faţa instanţei de judecată, bărbatul a fost plasat sub control judiciar.

Ulterior, numărul contoarelor ridicate a crescut la 108, o parte dintre acestea fiind preluate de poliţişti şi reprezentanţii DelGaz Grid inclusiv din judeţul Botoşani, de la o serie de clienți despre care există suspiciuni rezonabile că au sustras curent electric prin alterarea datelor de consum. Informaţia a fost confirmată ieri de Sorin Munteanu, specialist în comunicare externă în cadrul Delgaz Grid SA. „Compania noastră colaborează cu instituţiile abilitate în derularea investigaţiei în acest caz”, a adăugat Sorin Munteanu, fără a menţiona însă numărul total al contoarelor din Botoşani care vor fi expertizate. Cercetările sunt efectuate sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, la aceasta adăugându-se trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi modificarea funcţionării echipamentului de contorizare a energiei electrice consumate, însă ultimele acuzații vizează fapte comise în județul Neamţ.

Potrivit informaţiilor preliminare, furtul de energie electrică avea loc montarea în contor a unui releu fabricat de către unul dintre membrii grupului, prin intermediul acestui dispozitiv întrerupându-se practic circuitul de măsurare a consumului de energie. Ulterior, contoarele erau resigilate, releul clandestin fiind acţionat prin telecomandă. „Fabricantul” dispozitivului ar fi fost chiar un electrician angajat în cadrul Delgaz Grid, însă clienţi erau racolaţi prin intermediul altor indivizi. În plus, releul cu pricina era montat de alte persoane, contra unor sume cuprinse între 100 şi 600 de euro. Ce a surprins a fost faptul că printre beneficiarii acestui sistem de fraudare s-au aflat persoane cu venituri considerabile, oameni de afaceri, dar și polițiști. Deocamdată, autoritățile nu au făcut un calcul cu privire la prejudiciul înregistrat de furnizorul de electricitate, acest lucru urmând să fie stabilit după expertizarea tuturor contoarelor ridicate în cadrul anchetei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...