Pesta porcină lovește din nou județ

0

Când totul părea că s-a liniștit pe frontul luptei cu pesta porcină africană, un nou caz a apărut la un mistreț împușcat pe fondul de vânătoare de la Hănești.

Săptămâna trecută au fost vânați cinci mistreți, iar analizele de la laboratorul de la Suceava au pus în evidență prezența pestei doar în cazul unuia dintre porcii sălbatici. Cu toate acestea, toate cele cinci leșuri de animal au fost îngropate în condiții de maximă securitate. „Nu putem vorbi de un nou focar de pestă porcină africană, pentru că este un caz apărut în zona infectată. Este bine atâta vreme cât vom reuși să menținem boala departe de gospodăriile populației”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Timp de doi ani, focarul de la Hănești nu va putea fi închis.

Până în acest moment, au fost găsiți morți din cauza pestei 83 de mistreți, iar 12 dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului. Cel mai afectat fond de vânătoare este cel de la Hănești, unde s-au găsit 51 de mistreți morți de pestă și șapte au fost vânați. Acesta este urmat de fondul de la Ibănești cu 25 de mistreți răpuși de virus și alți patru vânați. Cele două fonduri sunt administrate de oamenii de afaceri Dumitru Solomonescu, respectiv Iulian Căzăcuț.

La porcul domestic, pesta porcină a evoluat în 18 focare în județul Botoșani, dar toate au fost închide acum o lună. Din cauza molimei au murit 20 de porci, iar alți 125 au fost sacrificați ca măsură de precauți pentru ca boala să nu se extindă.

Deja ai votat!
se încarcă...