Sute de deținuți din Penitenciarul Botoșani se pregătesc să voteze

0

Peste 600 de deținuți sau persoane aflate în arest preventiv și-au exprimat intenția de a vota la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie a.c.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Penitenciarului Botoșani, care au precizat că dintr-un total de 688 de persoane custodiate, 652 au drept de vot, iar dintre aceștia 605 și-au exprimat în scris intenția de a vota la alegerile pentru Președintele României din anul 2019. „Situația numerică centralizată astăzi, 22 noiembrie a.c., este estimativă, termenul limită pentru depunerea listelor nominale și a cererilor fiind preziua votării, cel mai târziu la ora 20. Situația numerică a persoanelor private de libertate care și-au exercitat dreptul de vot va fi comunicată după finalizarea activității de votare”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de Penitenciarul Botoșani.

Cei care vor vota sunt închiși în baza unui mandat de arestare preventivă sau se află în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale. Ei își vor exprima opțiunile prin intermediul urnei speciale, penitenciarul fiind arondat la trei secții de votare – nr. 82, 83 și 84 – deschise în incinta Liceului pedagogic „Nicolae Iorga” din municipiul Botoșani.

În acest sens, la nivelul unității penitenciare au fost dispuse mai multe măsuri. Astfel, au fost identificați deținuții cu drept de vot și au fost informați cu privire la posibilitatea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale. Totodată, ei au fost informați cu privire la necesitatea formulării cererilor privind exercitarea dreptului de vot. În același sens, cei din penitenciar au depus diligenţele necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau preschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat. Mâine vor fi depuse listele nominale cu deținuți, împreună cu cererile acestora, la birourile secțiilor de votare. În plus, în incinta unității de detenție au fost stabilite și amenajate trei spații pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot.

Deja ai votat!
se încarcă...