Patroni trimiși în boxa acuzaților după afaceri cu Clanul Stănescu

0

Trei membri ai clanului Stănescu din orașul Hârlău (jud. Iași) au fost trimiși în judecată de procurorii Biroului teritorial DIICOT Botoșani pentru constituire de grup infracțional organizat și evaziune fiscală. În boxa acuzaților vor ajunge însă și 23 de administratori de firme și oameni de afaceri recunoscuți din județ, aceștia fiind acuzați la rândul lor de evaziune fiscală.

Afacerile suspecte s-ar fi derulat în perioada 2007 – 2008, adică la debutul crizei economice globale, când cei trei membri ai clanului Stănescu – Dizela, Nicu și Mihalache Stănescu – în calitate de administratori ai unor societăți cu profil de comercializare materiale de construcții, au înregistrat în evidenţa contabilă achiziţii fictive de bunuri şi servicii. Aflând că aceștia vând facturi fiscale, o parte dintre administratorii de firme din Botoșani le-au cumpărat și le-au înregistrat la rândul lor în contabilitatea firmelor, pentru a beneficia de deduceri fiscale, cu consecințe directe asupra impozitului pe profit. Doar că afacerile au intrat în atenția procurorilor de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), care au inițiat mai multe investigații. Așa se face că în momentul în care au reușit să refacă întreaga filieră, anchetatorii au ajuns la concluzia că, prin acest mecanism, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 1,4 milioane de lei, ceea ce ar echivala în prezent cu aproape 300.000 de euro.

Ancheta a fost una extrem de laborioasă și s-a derulat împreună cu cei de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), inspectorii fiscali încercând să găsească toate facturile fictive pentru a-i depista pe „beneficiari”. Din acest motiv, cercetările s-au derulat pe parcursul mai multor ani, investigațiile procurorilor DIICOT fiind legate direct de rezultatele controalelor financiare efectuate de ANAF. „În fiecare an tot mai apăreau câteva firme care au avut legături cu firmele administrate de familia Stănescu”, au explicat anchetatorii. Interesant este că printre cei care au utilizat facturi emise de firmele controlate de Clanul Stănescu au fost oameni de afaceri renumiți din Botoșani, care au trebuit să dea explicații în fața procurorilor DIICOT și care vor fi citați în proces fie ca inculpați, fie ca martori.

De altfel, în dosar au mai fost cercetate alte circa 20 de persoane, care au achitat prejudiciul în timpul anchetei DIICOT, cei în cauză beneficiind de legea favorabilă, respectiv acea prevedere din Codul fiscal potrivit căreia dacă se achita prejudiciul în timpul cercetăriilor cei bănuiți de evaziune fiscală scăpau cu o amendă administrativă.

Dosarul, care cuprinde zeci de volume de documente fiscale, a fost trimis spre soluționare Tribunalului Botoșani. Magistrații urmează să verifice acum legalitatea administrării probatoriului și a întocmirii rechizitoriului, după care vor decide când va începe procesul.

Deja ai votat!
se încarcă...