Traian Apetrei cere sprijin financiar de la CJ pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

0

Situația tot mai dramatică în care se zbate Teatrul „Mihai Eminescu”, fără un sediu normal, adecvat necesităților, și cu o finanțare destul de precară din partea autorităților locale, care cu greu mai pot asigura disponibilitățile bănești, l-au determinat pe directorul instituției, Traian Apetrei, să evoce ideea solicitării unui sprijin financiar din partea CJ-ului. „Mă gândeam la o soluție. Teatrul, la ora actuală, este în subordinea Consiliului Municipal, dar cred că este o lipsă de democrație pur și simplu. Până la urma urmei, (n.r. – la spectacole) mai vin copii din județ, îi mai aducem chiar cu autocarele teatrului. Și ei au dreptul la cultură. Și copiii din colțurile județului trebuie să vadă un spectacol de teatru. Sigur, una e să-l vadă în căminul lor cultural și altceva ar fi să-l vadă pe scena Teatrului Eminescu, unde există un miraj, se creează o atmosferă, care numai într-o astfel de clădire poate fi întâlnită și nu în altundeva. Poate că ar trebui și să ne înțelegem și cu Consiliul Județean și să căpătăm un sprijin financiar, pentru ca tinerii, adolescenții și vârstnicii din alte părți ale județului să poată beneficia de această construcție sufletească”, a declarat Traian Apetrei. Acesta este conștient că, legal, teatrul nu poate beneficia de o dublă finanțare, dar crede că ar trebui să se ajungă la o soluție ca ambele componente ale administrației locale să finanțeze actul de cultură, deoarece, deși principalii beneficiari sunt locuitorii municipiului, actorii merg și joacă și în alte zone ale județului.

 

Macaleți: „Pot avea o mai bună finanțare cei de la municipiu”

 

Președintele Consiliului Județean (CJ), Costică Macaleți, susține că singurul ajutor pe care instituția de cultură l-ar putea obține de la CJ ar fi doar o colaborare pe bază de proiecte. „Legat de finanțare, cred că pot avea mai bună finanțare cei de la municipiu, decât noi de la CJ, pentru că la municipiu se încasează mai multe taxe și impozite decât CJ. În rest discuții, unde ar fi mai bine sau mai propice să funcţioneze, se pot face”, a mai spus șeful județului.

 

Flutur: „Avem presiune pe buget”

 

La sfârșitul lunii septembrie, primarul Cătălin Flutur declara că „Teatrul «Vasilache» şi Teatrul «Eminescu» au subvenţii de nouă milioane de lei”. „Avem presiune pe buget. Teatrul Eminescu a cerut 1,5 milioane de lei subvenţie până la sfârşitul anului”, spunea primarul. Recent, acesta a declarat că speră să primească banii necesari pentru acoperirea tuturor nevoilor municipalității la rectificarea bugetară pe care o va opera în această săptămână Cabinetul Orban.

Deja ai votat!
se încarcă...