Bani oferiți apicultorilor din cauza vremii

0

Aproape jumătate dintre apicultorii botoşăneni care beneficiază de schema de „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol” au început să-şi primească banii, anunţă Direcţia Agricolă a Judeţului (DAJ) Botoşani. „Măsura s-a instituit întrucât familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, din cauza diminuării timpului pentru cules, precum şi a cantităţii mici de polen şi nectar. Astfel, fenomenele hidrometeorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul ţării noastre în perioada martie – mai 2019 au fost comunicate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către apicultori, reprezentanţii formelor asociative ale acestora şi prefecturi”, a declarat Cristian Delibaş, directorul DAJ Botoşani.

Din cei 520 de apicultori botoşăneni, care aveau familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2019 şi înregistrate/autorizate la DAJ Botoşani, 289 au depus cererile însoţite de documentele justificative până la sfârşitul lunii trecute au pentru ajutorul de 20 de lei pe familia de albine. Acesta reprezintă aproximativ 48% din cheltuielile efectuate de către apicultori pentru asigurarea rezervelor de hrană, conform tehnologiei apicole. Valoarea totală care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 20.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar respectiv şi în cele două exerciţii financiare precedente.

La nivelul judeţului s-a cerut ajutor pentru 25.664, ceea ce însemnă 512.880 de lei. Plăţile au început să fie făcute de ieri, iar potrivit lui Cristian Delibaş ar putea fi finalizate până la sfârşitul săptămânii, în funcţie de cum vor ajunge certificatele fiscale la DAJ. „Aşteptăm să primim certificate de la ANAF din mai multe judeţe ale ţării, pentru că legiuitorul a impus ca mai întâi să fie stinse datoriile contribuabililor şi apoi să virăm banii în conturi. Cum avem toate certificatele virăm şi restul banilor”, a declarat directorul DAJ.

Deja ai votat!
se încarcă...