sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTPensiile din Botoșani sunt în jumătate cât cele din București

Pensiile din Botoșani sunt în jumătate cât cele din București

Pensia medie din județul Botoșani este în jumătate față de cea încasată de bucureștenii din Sectorul 1.

Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), cea mai mare pensie medie din țară se plătește în Sectorul 1 și se ridică la 2.015 lei, în timp ce pensia medie cea mai mică din România se plătește la Botoșani și abia depășește o mie de lei, mai exact este de 1.092 lei.

Dacă excludem capitala, în judeţul Hunedoara se plătește cea mai mare pensie publică medie la nivel naţional, în cuantum de 1.817 lei, urmată de judeţul Braşov, unde pensia publică medie este de 1.631 lei, Gorj – 1.509 lei, Galaţi – 1.478 lei, şi Prahova – 1.458 lei. De partea cealaltă, pensii mici sunt în județele Giurgiu – 1.100 lei, Vrancea – 1.120 lei, Vaslui – 1.130 lei şi Satu Mare – 1.136 lei. Se poate observa că județele cu pensii mai mici sunt fiefuri PSD, în sensul că fie câștigă luptele electorale, fie pierd la scoruri foarte strânse așa cum a fost cazul Botoșaniului la recentele alegeri prezidențiale.

În Capitală, cea mai mare pensie medie există în Sectorul 1, cu un nivel de 2.015 lei, iar cea mai mică pensie medie se înregistrează în sectorul 5, cu o valoare de 1.471 lei, în timp ce pensia medie pe întreg Municipiul Bucureşti este de 1.734 lei.

Media pensiei publice la nivel naţional era în octombrie 2019 de 1.371 lei, existând un total de 4.668.080 beneficiari.

Cauzele pensiilor mici

Cauzele valorii mici a pensiilor plătite la Botoșani sunt multiple.

Principala este faptul că angajaţii din Botoşani au avut, de-a lungul anilor, venituri mai reduse decât în restul ţării, motiv pentru care zona a fost, este şi va rămâne pentru mult timp săracă. Din cauza veniturilor modeste şi valoarea pensiilor calculate este una derizorie.
Apoi, valoarea pensiei medii în Botoşani este trasă mult în jos de faptul că o treime dintre pensionarii din judeţ beneficiază de indemnizaţii de completare până la nivelul pensiei minime. La sfârşitul lunii iulie, peste o treime din vârstnicii botoşăneni beneficiau de pensia minimă socială, de 640 de lei, care este acordată pentru persoanele care nu au stagiul minim de cotizare (15 ani) şi care, din calculul făcut, ar urma să primească sume derizorii. În aceste condiţii, pe lângă suma rezultată din calcul, din bugetul de stat se achită diferenţa până la 640 de lei. Aici trebuie spus că există câteva pensii de doi-trei lei în plată, diferența până la pensia minimă fiind suportată de bugetul de stat.
De asemenea, faptul că judeţul Botoşani a fost şi este unul preponderent agricol se vede şi la nivelul veniturilor pensionarilor, aproape 20% dintre aceștia fiind pensionari din agricultură.

Pensii uriașe 

Cea mai mare pensie din sistemul public de stat calculată pentru luna octombrie 2019 de CNPP are un cuantum brut de 33.235 lei, iar beneficiarul aparţine de una din Casele locale de Pensii din Bucureşti. Într-un top al celor mai mari pensii publice plătite pentru octombrie 2019 din sistemul public de pensii, toţi primii cinci beneficiari sunt bucureșteni.

Cea de-a doua pensie ca mărime plătită de CNPP pentru luna octombrie are un cuantum brut de 28.572 lei, următoarea are un cuantum brut de 28.470 lei, cea de-a patra 25.939 lei, iar cea de-a cincea are un cuantum brut de 25.862 lei.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate în care au lucrat aceşti cinci beneficiari de pensii publice, CNPP transmite că nu deţine astfel de informaţii în baza de date.

La Botoșani, cea mai mare pensie aflată în plată în acest moment are o valoare de 13.651 lei și este încasată de o femeie de afaceri, care încă mai activează. Surprinzător, a doua pensie ca valoare este încasată de un fost profesor de matematică. Acesta primește lunar 12.826 lei. A treia pensie ca valoare este la distanță mare de primele două și este în valoare de 8.259 lei și este încasată de un fost sondor.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...