Sume derizorii alocate de stat pentru îmbrăcarea copiilor din sistemul de protecție

0

Sute de copii sunt încă în îngrija statului la Botoșani. Pentru aceștia, în ultima ședință a Consiliului Județean (CJ) s-au aprobat normativele privind sumele alocate pentru achiziționarea de încălțăminte și îmbrăcăminte. Sumele alocate pe copil sunt de-a dreptul ridicole, iar singurul consilier județean care a ridicat această problemă a fost liberalul Radu Anton. „Ridic următoarea nemulțumire, Nemulțumire, din ce punct de vedere: aceste norme sunt extrem, extrem de mici. De exemplu, la valoarea drepturilor de îmbrăcăminte/încălțăminte în lei/an/copil este 150 de lei. Cred că aproape toți suntem părinți. Nu se poate asigura îmbrăcăminte și încălțăminte de 150 de lei într-un an de zile. Pentru copiii de la 14 – 18 ani, 554 de lei pe an, iarăși enorm de puțin. Rog și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Consiliu Județean să găsim soluții să asigurăm niște bani ca ei să fie îmbrăcați cât de cât normal”, a declarat Radu Anton.

Cu 150 de lei, pentru un copil sub 15 ani, abia dacă se poate cumpăra o geacă de iarnă sau o gheată de calitate.

Reprezentanții DGASPC recunosc că normativele sunt mici, dar susțin că în hotărârea de CJ au fost trecute valorile aprobate la nivelul Ministerului Muncii. „Acestea sunt normativele legale. Noi trebuie să le respectăm, chiar dacă ele nu au mai fost majorate din 2011”, a declarat Doina Nacu, adăugând că toți copiii din centrele de plasament sunt bine îmbrăcați și asta datorită sponsorizărilor numeroase pe care le primește instituția pe care o conduce.

La nivelul județului Botoșani, în sistemul de protecție erau 686 de copii cu vârste sub 14 ani și 550 cu vârsta mai mare de 14 ani.

Deja ai votat!
se încarcă...