Supermarket amendat pentru fructe și legume mucegăite

0

Unul dintre cei mai mari retaileri din țară, care deține o importantă rețea de supermarketuri și în județul Botoșani, a fost amendat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) din cauza fructelor și legumelor alterate scoase la vânzare.

Sancțiunea a fost aplicată în urma unui control efectuat de inspectorii CJPC la unul dintre supermarketurile din municipiul Botoșani, acțiune derulată pe 12 aprilie a.c. În urma verificărilor, echipa de control a găsit atunci zeci de kilograme de portocale, clementine, roșii și ardei grași, expuse și scoase la vânzare, care nu corespundeau din punct de vedere calitativ, fructele și legumele fiind lovite, cu urme de mucegai, deshidratate sau coapte excesiv. Prin urmare, CJPC a dispus sancționarea contravențională a firmei cu o amendă în sumă de 10.000 lei, pentru încălcarea normelor privind protecția consumatorilor potrivit cărora distribuitorii „sunt obligați să se asigure că produsele oferite spre comercializare sunt sigure și respectă condițiile prescrise sau declarate”.

Societatea în cauză a plătit amenda, dar a contestat sancțiunea în instanță solicitând înlocuirea amenzii cu un avertisment. Interesant este că reprezentanții firmei nu au venit cu niciun fel de explicații pentru situația descoperită de inspectorii CJPC și prin urmare cererea de înlocuire a amenzii a fost respinsă de magistrați. „Cu privire la solicitarea petentului de a fi înlocuită sancțiunea amenzii cu sancțiunea avertismentului instanța reține că și aceasta este de neprimit. Abaterea petentei de la respectarea normelor sanitar veterinare aduce atingere unui fascicul de relații sociale deosebit de importante ce au în centru protejarea sănătății umane. Din acest motiv instanța reține că nu se impune înlocuirea sancțiunii amenzii, aplicată petentei cu sancțiunea avertismentului”, se arată în motivarea instanței.

Decizia Judecătoriei Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Tribunal.

Deja ai votat!
se încarcă...