Preot Petru Fercal – Nicolae Iorga a fost trimis de Dumnezeu ca să ne lumineze (video)

0

Zeci de elevi de la Colegiul Naţional „AT Laurian” şi Şcoala 10 şi oameni de cultură botoşăneni au participat astăzi la slujba de pomenire a lui Nicolae Iorga, la împlinirea a 79 de ani de la trecerea în eternitate a marelui istoric. Slujba a avut loc la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” şi a fost oficiată de preotul paroh Petru Fercal şi preotul Gabriel Ţifrea.

În finalul slujbei, Petru Fercal a arătat că Nicolae Iorga va rămâne „un misionar, un om de cultură, un mesager care vine să unească pe oameni cu Dumnezeu, care propovăduieşte o cultură sănătoasă şi adevărată şi care doreşte fericire tuturor oamenilor şi-i îndeamnă pe politicieni să-şi păstreze echilibrul, fie că sunt de stânga, fie că sunt de dreapta”. „Nu se poate vorbi decât de ţară şi popor şi aceasta spune foarte mult. Să nu uităm că suntem făptura lui Dumnezeu, suntem fraţi şi iată marele istoric, om şi politician aşa spunea şi conştientiza şi pe cei pe cei din vremea pe care a trăit-o şi a căutat să păstreze iubirea şi înţelegerea, respectul şi comuniunea între noi, românii. A luptat din răsputeri pentru unitatea ţării şi nu a putut închipui ca cineva dintre oameni să îndrăznească să atenteze  la unitatea neamului românesc sau la unitatea credinţei noastre ortodoxe”, a spus Petru Fercal. El a adăugat că, atunci când românii sunt întrebaţi dacă este Dumnezeu, sau de ce cred în Dumnezeu, au ca răspuns, pe lângă Constantin Bâncoveanu cu fiii săi şi pe marele Iorga, „cel care l-a mărturisit pe Dumnezeu, a scris istoria Bisericii Ortodoxe, a trăit, a postit, s-a spovedit, s-a împărtăşit, a citit Sfânta Scriptură şi vieţile sfinţilor, a petrecut dragoste la Sfânta Liturghie şi a dus numele Domnului oriunde în lumea aceasta pe unde a studiat, pe unde a călătorit, pe unde a cercetat şi a arătat că într-adevăr suntem un neam binecuvântat”. „Cei care nu l-au înţeles şi cei care au prilejuit despărţirea sufletului de trup, în 1940, la Strejnic, cei care au fost străini de adevărata cultură şi credinţă, au făcut un mare rău, o mare greşeală. Dar şi clipa aceea s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci, ca dovadă că aşa a fost găsit mort, cu degetele de la mâna dreaptă pregătite pentru semnul Sfintei Cruci. Este un lucru extraordinar ca noi, cei de astăzi, să nu ne ruşinăm de Dumnezeu şi să credem în Dumnezeu pentru că toţi intelectualii noştri, toţi oamenii de cultură, toate somităţile până la a se instaura regimul comunist, toţi românii credeau în Dumnezeu, toţi se rugau, toţi veneau la Sfânta Liturghie, toţi posteau, se împărtăşeau, deci nu se pomenea în neamul nostru românesc ca cineva să nu creadă în Dumnezeu şi atunci, iată, şi noi avem nevoie de mărturii”, a  mai afirmat preotul Petru Fercal.

El a adăugat că marele istoric Nicolae Iorga a crezut în Dumnezeu şi a murit ca un martir pentru ţara, pentru credinţa şi pentru binele poporului. „Să preluăm aceste mari realizări culturale, duhovniceşti, diplomatice, de trăire, de năzuinţă, de unitate  şi să le transmitem şi urmaşilor noştri pentru că avem nevoie într-adevăr să realizăm că suntem toţi creaţia lui Dumnezeu, că suntem fraţi între noi prin taina Sfântului Botez şi suntem fii ai aceleiaşi ţări şi avem datoria sfântă ceea ce moşii şi strămoşii noştri au pecetluit prin sângele jertfei lor, noi să păstrăm, să transmitem mai departe. Dacă nu s-a pus tricolor pe sicriul lui Iorga, iată noi punem acum cu recunoştinţă şi păstrăm în memoria noastră, în trăirea noastră, în credinţa noastră chipul binecuvântat al acestui om plăcut lui Dumnezeu trimis de Dumnezeu ca să ne lumineze şi apoi chemat ca să intre întru bucuria Domnului”, a mai spus preotul Petru Fercal.

Mâine, 28 noiembrie, de la ora 13.00, la Muzeul Judeţean va avea loc Simpozionul „Nicolae Iorga – o viaţă în slujba unităţii naţionale”. În cadrul simpozionului vor vorbi Gheorghe Median, Dan Prodan, Sergiu Balanovici, George Arhip.

dav

Deja ai votat!
se încarcă...