spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTMesaj emoţionant transmis la sărbătoarea Laurianului de către un absolvent al promoţiei...

Mesaj emoţionant transmis la sărbătoarea Laurianului de către un absolvent al promoţiei 1939

Sărbătoarea Colegiului Naţional „AT Laurian” a iscat un val de emoţii, în principal în rândul celor care au fost elevi ai liceului în urmă cu zeci de ani. Printre aceştia se află şi renumitul profesor universitar Mircea Rusu, Cetăţean de Onoare la municipiului Botoşani.

Mircea Rusu a transmis un mesaj la împlinirea a 160 de ani de la înfiinţarea liceului care şi-a câştigat prestigiu naţional şi internaţional. Mesajul a fost citit astăzi, în cadrul festivităţii de deschidere a sărbătorii colegiului, de către Florin Egner, directorul Zonei Metropolitane Botoşani.

„Emoția mea este firească pentru faptul că transmit astăzi mesajul celui mai vârstnic elev al Liceului, pe care l-am absolvit în urmă cu exact 80 de ani – promoția 1939, după ce am fost internist aici și în perioada gimnaziului, între anii 1931-1939.

Am observat că anul absolvirii era chiar la jumătatea anilor pe care îi aniversăm astăzi. Și amintesc încă o cifră jubiliară: în urmă cu două decenii, la aniversarea a 140 de ani de la înființarea Liceului am fost ales Membru de Onoare și Președinte de Onoare al Asociației foștilor profesori și elevi ai acestui Liceu

Anii liceului au fost și au rămas cei mai frumoși și cei mai importanți din întreaga mea viață, eu împlinind în luna august a acestui an vârsta de 99 de ani. Despre acei ani îmi aduc aminte și astăzi, parcă lucrurile s-ar petrece aievea. Am avut  profesori și colegi de excepție în toți anii de liceu.

Îmi amintesc că, elev fiind, am avut preferințe deosebite pentru biologie, profesorul meu de atunci, Remus Cehovschi având o contribuție esențială la cariera mea în medicină. Era un bărbat înalt, purtând un costum vechi, cam strâmt pentru corpul său masiv, dar care fascina prin metodele de predare și făcea săli pline la Primărie, unde ținea conferințe în cadrul Universității Populare de la Botoșani.

Preferințe am avut și pentru limba română, unde profesor era N.N. Răutu, o somitate a timpului. Dar mi-au marcat întreaga viață profesională și Ștefan Cantemir, profesorul de limba franceză, Haschler, profesorul de limba germană, Mihail Poslușnicu, profesorul de muzică, Eugen Țimpoc, profesorul de matematică și  I.V. Luca, profesorul de geografie. Așa încât la vârsta de 20 de ani, ajuns student la facultatea de medicină din Iași, vorbeam curent franceza și germana, cântam Traviata, și ajunsesem să citesc mai toți clasicii. Am  început norocos viața cu un bagaj de cultură pe care aproape în întregime mi l-a oferit  Liceul ” August Treboniu Laurian”.

Marcat profund de anii de liceu, am rămas atașat de Botoșani, orașul care mi-a conferit titlul de Cetățean de Onoare, și în care am înființat Fundația Academică ”AT Laurian”, chiar în Aula acestui lăcaș de cultură, împreună cu academicieni, rectori, decani și profesori de la toate facultățile din Iași, alături de intelectuali de marcă ai Botoșanilor, doctori în științe și oameni de cultură, personalități locale cu care orașul s-a mândrit întotdeauna. Fundația are în principal scopul înființării la Botoșani a învățământului universitar de stat.

Urându-vă din inimă un viitor la înălțimea trecutului și depășindu-l în continuare, semnez mai jos: Mircea Rusu, doctor în medicină, profesor universitar cu o carieră didactică activă de 67 de ani, întemeietorul ortodonției infantile în România, dar în primul rând elev al Liceului <August Treboniu Laurian>”, a transmis profesorul universitar Mircea Rusu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...