vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTRăscoală la PNL Botoșani

Răscoală la PNL Botoșani

PNL Botoșani deja începe să fie devorat de lupte intestine. Informațiile tot mai pertinente conform căruia postul de prefect al județului Botoșani va reveni ALDE, au dus la o răscoală a primarilor grupați în jurul lui Costel Șoptică. Aceștia s-au întâlnit după-amiază la Ștefănești cu vicepremierul Raluca Turcan, care a venit de la Botoșani însoțită de primarul Cătălin Flutur.

27 de primari liberali, grupați în Liga Aleșilor Liberali (LAL), au semnat un proces verbal, potrivit căruia prefectul să fie dat de PNL, iar toate numirile în funcțiile de conducere din deconcentrate să fie făcute cu avizul LAL Botoșani. Pe lista revendicărilor s-au regăsit și preluarea cheltuielilor cu plata însoțitorilor cu handicap la bugetul central și asigurarea sumelor suplimentare necesare derulării proiectelor primarilor liberali. Trebuie adăugat că primarii nu își mai pot pierde calitatea de membru de partid în caz de demisie și nici mandatul, pentru că mai sunt mai puțin de șase luni până la alegerile locale, când legea privind trasesimul nu se mai aplică.

Cele mai arzătoare puncte ale discuției au fost primele două, cel cu prefectul și cel cu șefii din deconcentrate. S-a ajuns în această situație după ce s-a aflat că postul de prefect va reveni ALDE după negocierile privind susținerea lui Klaus Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Negocierile la Botoșani au fost purtate de către Cătălin Flutur, în lipsa lui Costel Șoptică. Cum cei doi lideri PNL „nu mai joacă de mult în aceeași echipă”, Cătălin Flutur pare, cel puțin momentan, că a obținut o victorie de etapă. El și Cristian Achiței au susținerea publică a lui Florin Țurcanu, liderul ALDE, care este consiliat de aceeași oameni ca și primarul municipiului Botoșani. În condițiile care ALDE va da prefectul de Botoșani, acesta ar fi de fapt asimilat taberei lui Cătălin Flutur.

Eu cred că am reușit să oferim doamnei vicepremier Raluca Turcan destule argumente ca postul de prefect să revină unei persoane susținute de către PNL Botoșani, mai ales că s-a vorbit deja de o persoană (n.r. – Dan Nechifor)”, a declarat Dan Oloeru, unul dintre cei mai reprezentativ primari din județ.

Pe de altă parte, acesta a recunoscut că nu ar avea nimic cu persoana a cărui nume s-a vehiculat că va ocupa postul de prefect, ci mai degrabă persoana care va face nominalizare, în speță Florin Țurcanu.

Miza luptelor, alegerile locale din primăvară

Luptele din PNL au devenit vizibile înainte de europarlamentare, când, la vizita lui Ludovic Orban și a lui Rareș Bogdan la Botoșani, primarul Cătălin Flutur le-a cerut colegilor de partid, într-o scrisoare deschisă, să nu mai împartă PNL în vechii liberali și vechii pedeliști.

Ulterior, au apărut informațiile conform cărora senatorul Costel Șoptică își dorește să candideze la Consiliul Județean (CJ), lucru pe care l-a confirmat recent într-o conferință de presă. „Mi-am anunțat candidatura pentru CJ Botoșani în interiorul partidului. Nu sunt desemnat în acest moment candidatul partidului pentru funcția de președinte CJ”, declara Șoptică, adăugând că a ajuns la maturitatea politică necesară de a candida la CJ.

Aripa” Flutur îl susține pe celălalt parlamentar al partidului, și anume deputatul Cristian Achiței. Fost vicepreședinte al CJ Botoșani, Achiței este perceput și de majoritatea celor din PSD drept cel mai periculos candidat pentru ei, doar că nu de aceeași părere este și Costel Șoptică.

De asemenea, deși votat drept candidat al PNL la Primăria Botoșani, Cătălin Flutur nu ar mai fi dorit, iar „aripa” Șoptică încearcă să-i convingă pe unul dintre Cristian Roman și Viorel Iliuță să candideze pentru această funcție.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...