spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCum alegi ușile de interior pentru locuința ta? Iată cele 4 criterii...

Cum alegi ușile de interior pentru locuința ta? Iată cele 4 criterii pentru o alegere corectă

În momentul în care te-ai decis să îți renovezi locuința, alegerea ușilor de interior este o etapă extrem de importantă și deloc ușoară. Fie că a venit momentul să alegi ușa de la intrarea, fie că vrei să schimbi ușile de interior, trebuie să ai în vedere criteriile funcționale și cele decorative.

Cele 4 criterii pentru a face o alegere corectă

Ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi ușile?

În primul rând, trebuie să ai în vedere aspecte precum: izolare fonică și termică, siguranță și funcționalitatea spațiului. Izolarea termică și fonică variază în funcție de gradul de acoperire cu spumă în interior sau de stratul izolant de lemn. Grosimea ușii variază în funcție de locul unde locuiești, dacă stai la apartament aceasta trebuie să fie de 40mm, iar dacă locuiești la casă, de peste 50mm. Pentru o rezistență fonică cât mai bună, ușa trebuie să aibă cel puțin 28 db.

Cum alegi ușile de interior

Trebuie să ai în vedere faptul că interiorul unei locuințe se amenajează în mai multe etape, având o strânsă legătură între ele. Un aspect care nu trebuie neglijat este “întâlnirea” dintre parchet și gresie, această întâlnire se situează sub foaia de la ușă. Înălțimea ușii este stabilită în funcție de grosimea pardoselei. Dacă nu faci acest lucru este posibil să fi nevoit să tai ușile deja comandate și aduse. Acestea trebuie comandate cu mult timp înainte, dar se montează ultimele. 

Cum alegi culoarea potrivită pentru uși

Ușile trebuie asortate întotdeauna cu parchetul, nu există o regulă anume. Dacă alegi uși albe, ideal este un parchet într-o culoare deschisa, gri de exemplu. Ușile albe lucioase sunt potrivite locuințelor moderne, în timp ce ușile mate se potrivesc stilului american.

Pe lângă culoarea parchetului, finisajele mobilierului și ale pereților sunt foarte importante. O ușă albă iese mult mai bine în evidență dacă pereții au o culoare mai tare sau dacă mobilierul este în culori calde.

Ușile din sticlă sau cele care au inserții de sticlă sunt o alegere potrivită pentru spațiile mici, acolo unde este nevoie ca lumina să pătrundă. Inserțiile de vitraliu aduc o notă de eleganță locuinței. Poţi intra pe www.kulttur.ro pentru a alege uşa potrivită locuinţei tale. 

Cum alegi ușa de exterior a locuinței

Pentru ca ușa de intrare să fie cât mai bună aceasta trebuie să fie securizată, atât antifoc cât și antiefracție, să fie rezistentă la razele UV, sa aibă vizor și yală de tip seif și să dețină garanție de câțiva ani. Pe lângă aceste lucruri, ușa de exterior trebuie să se asorteze cu restul locuinței și cu tâmplăria ferestrelor. Poți alege ferestre de culoarea nucului și o ușă din aceeași paletă cromatică sau cu aceleași finisaje. Trebuie să personalizezi ușa în funcție de arhitectura locuinței. Rezistența la efracție este probabil cel mai important factor, cine ar vrea o ușă care să poată fie spartă cu ușurință? Dacă alegi să achiziționezi o ușă care are în componența sa o parte de geam, este indicat ca acea sticlă să fie blindată sau să aibă folie antiefracție, cu rolul de a reduce posibilitatea spargerii. Este necesar ca acel ansamblu format din ușă și geam să ajungă la nivelul minim de siguranță pe care îl oferă ușa care nu are în componența sa suprafețe vitrate.

Acum că ai aflat toate aceste criterii, tu ce uşă vei alege pentru locuinţa ta?

sursă foto: shutterstock.com, kulttur.ro

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...