Pesta porcină africană a reizbucnit în gospodăriile din Botoșani

0

Lovitură de grație cu mai puțin de o lună înainte de Crăciun. Un nou focar de pestă porcină a apărut într-o gospodărie din comuna Hănești. Este vorba de un singur porc de aproximativ 100 de kilograme, crescut de un gospodar de la marginea satului. „E un caz singular sperăm noi. E o gospodărie la 150 de metri de marginea satului, iar gospodarul are doar un singur animal. Cel mai probabil virusul a fost luat din mâncare”, a declarat primarul comunei Hănești, Costel Matei.

Noul focar a fost confirmat și de Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani. Aceasta susține că este vorba, deocamdată, doar de o suspiciune, pentru că nu a venit și confirmarea de la București. „Vom ști exact despre ce este vorba după ce vom termina ancheta. Atunci vom stabili și trasabilitatea și celelalte amănunte”, a declarat Minodora Vasiliu.

La sfârșitul lunii octombrie au fost închise ultimele 12 focare de pestă porcină africană la domestic din comunele Vlăsinești și Hănești. Până la acest caz, în județul Botoșani, pesta porcină a evoluat în 18 focare la porcul domestic, din cauza molimei murind 20 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă. De asemenea, au fost găsiți morți din cauza pestei 83 de mistreți, iar 12 dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului.Cel mai afectat fond de vânătoare este cel de la Hănești, unde s-au găsit 51 de mistreți morți de pestă și șapte au fost vânați. Acesta este urmat de fondul de la Ibănești cu 25 de mistreți răpuși de virus și alți patru vânați. Cele două fonduri sunt administrate de oamenii de afaceri Dumitru Solomonescu, respectiv Iulian Căzăcuț.

Deja ai votat!
se încarcă...