Viorel Șerbănoiu continuă bătălia în instanță pentru șefia IPJ

0

Fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, a acționat în instanță Ministerul Afacerilor Interne (MAI), contestând procedura prin care s-a dispus pensionarea în cazul său. În plus, prin intermediul unei ordonanțe președențială, el a cerut magistraților ca până la soluționarea pe fond a cauzei să se dispună menținerea lui în funcția de inspector șef al IPJ Botoșani. Acțiunea a fost deschisă la Curtea de Apel Suceava, însă instanța a trimis cererea la Tribunalul Botoșani, care ar urma să fie instanță de fond.

În motivarea cererii, Viorel Șerbănoiu a arătat că printr-un ordin al ministrului Afacerilor Interne el a fost numit în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Județean II al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, începând cu data de 1 octombrie 2018. Având în vedere că pe 26 octombrie a.c. urma să împlinească vârsta standard de pensionare, el a formulat în data de 23 septembrie a.c. o cerere prin care solicita aprobarea menținerii sale în serviciu pe o perioadă de un an, începând cu luna octombrie 2019, conform dispozițiilor Statutului Polițistului. Raportul a fost înaintat Direcției Management Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), iar ulterior Direcției Generale Management Resurse Umane din cadrul MAI. Doar că nimeni nu i-a răspuns. Prin urmare, pe 18 octombrie a.c. Viorel Șerbănoiu a formulat un nou memoriu pe care l-a trimis de această dată primului-ministru, la acea vreme Viorica Dăncilă, solicitând identificarea unui resort legal prin care să poată beneficia de dreptul de a fi menținut în serviciu, așa cum este prevăzut în Statutul Polițistului. În data de 23 octombrie a.c. i s-a comunicat telefonic faptul că premierul nu se poate substitui ministrului în materia resurselor umane. Ba mai mult, pe 28 octombrie, Direcția Management Resurse Umane din cadrul IGPR i-a comunicat imposibilitatea de soluționare favorabilă a cererii sale, pe motiv că funcția de ministru al Ministerului Afacerilor Interne este vacantă. Așa se face că la sfârșitul lunii octombrie acesta a fost pensionat „prin calculator”, nu prin intermediul unui ordin de ministru. Altfel spus, din cauza vidului guvernamental generat de demisia fostului ministru al Internelor, Carmen Dan, și demiterea Guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură, fostul șef al IPJ Botoșani nu a mai putut beneficia de o eventuală prelungire a mandatului la conducerea IPJ Botoșani, așa cum prevede Statutul Polițistului. Asta în condițiile în care oficial nu a fost invocat niciun motiv în baza căruia să îi poată fi restrâns acest drept.

Apreciind răspunsurile primite ca un refuz nejustificat al autorităților de a-i soluționa cererea, Viorel Șerbănoiu s-a adresat instanței de judecată cu o cerere de obligare de emitere act administrativ, în acest context el solicitând menținea în funcție. Doar că situația s-a complicat și mai mult în contextul în care actualul ministru al Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela (n.r. – numit în funcție după pensionarea lui Șerbănoiu), a dispus detașarea pe funcția de inspector șef al IPJ Botoșani a comisarului șef Viorel Avram, fostul șef al IPJ Caraș Severin. Este drept, acesta din urmă a ajuns la Botoșani, însă imediat ce a preluat prerogativele a intrat în concediu. Ba mai mult, el a trimis la rândul său o cerere privind încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare, începând cu data de 6 ianuarie 2020.

În acest context, rămâne de văzut care va fi decizia instanței de judecată și dacă fostul șef al IPJ Botoșani va avea sorți de izbândă.

Deja ai votat!
se încarcă...