101 ani de România (Galerie foto – video)

0

România a împlinit 101 ani, iar sute de botoșăneni au ținut să fie prezenți la manifestările organizate de către Prefectură în colaborare cu Garnizoana Botoșani.

Ziua a început de dimineață în Cimitirul Eroilor de la Pacea, unde reprezentanții Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Botoșani au ținut să marcheze o sută de ani de la înfiinţarea asociației. După un discurs în care colonelul Gheorghe Timofte, președintele Asociației Cultul Eroilor, a arătat importanța sacrificiului eroilor din Primul Război Mondial, 70 de copii din centrele de plasament, îmbrăcați în costume populare, au depus la cele 186 cruci câte o coroniță din cetină de brad cu tricolor. „Copiii au confecționat împreună cu cei care au grijă de ei, coronițe din cetină de brad cu decorațiuni tricolore”, a ținut să precizeze prefectul Dan Șlincu, felicitându-i totodată pe cei mici. Aceștia au fost aplaudați de cei prezenți, printre care președintele Consiliului Județean (CJ), Costică Macaleți, vicepreședintele CJ, Liviu Toma, parlamentarii și liderii PSD Botoșani, Doina Federovici și Marius Budăi, dar și comandanții Garnizoanei Botoșani, veterani, șefi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ai deconcentratelor.

Apoi, oficialitățile au plecat spre Centrul Vechi unde au avut loc, începând cu ora 12:00, manifestările prilejuite de împlinirea a 101 ani de la formarea României. Manifestarea a debutat cu trecerea în revistă a gărzii de onoare, după care corul Capelei militare a Garnizoanei Botoșani a intonat imnul. Un sobor de 18 preoți condus de protopopul Lucian Leonte și preotul militar Ștefan Grădinaru au oficiat un ceremonial religios, iar colonelul în rezervă Sergiu Balanovici a prezentat însemnătatea anului 1919 pentru România. Au urmat cuvântările prefectului Dan Șlincu, a primarului Cătălin Flutur, a președintelui CJ Costică Macaleți și a comandantul Garnizoanei Botoșani, lt.col. Petrea-Cornel Titiliuc. Dacă prefectul și președintele CJ au făcut apel la unitate, primarul Cătălin Flutur a ținut să remarce că primul an din noul secol al României a readus speranța prin realegerea președintelui Klaus Iohannis și schimbarea guvernului.

Momentul depunerii de coroane s-a prelungit minute bune, pentru că mai toate partidele scenei politice, unele despre care se credea că sunt oale și ulcele, s-au învrednicit și și-au trimis reprezentanții, atâți câți mai au, să participe la manifestări. Primul partid care a depus coroană a fost PNL, iar faptul că a preluat guvernarea s-a văzut și în mărimea delegației, care abia dacă mai încăpea în piață. A urmat PSD, cu o delegație importantă din care nu au lipsit politicienii de vârf ai partidului, parlamentari și aleși locali.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare condusă de lt.col. Sorin Ciobanu, care a fost aplaudată la scenă deschisă.

Deja ai votat!
se încarcă...