Frați trimiși în boxa acuzaților pentru afaceri cu droguri

0

Doi fraţi din municipiul Botoșani, care au pus pe picioare o adevărată afacere cu etnobotanice, au fost trimiși în judecată de procurorii Biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Acuzați de efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, cei doi botoșăneni, Florin Lucian T. Și Marius Cristian T., au fost trimiși în boxa acuzaților și urmează să răspundă în fața magistraților.

Ancheta în cazul lor a început în primăvara lui 2017, după ce procurorii DIICOT au primit informații că cei doi vând plicuri cu etnobotanice. Ba mai mult, unul dintre frați făcea aceste afaceri în timp ce se afla plasat în arest la domiciliu. În urma investigațiilor, polițiștii din Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) au descins în aprilie 2017 la locuința celor doi, un apartament situat la parterul unui bloc de pe strada Primăverii, însă percheziția a fost un calvar pentru anchetatori, apartamentul fiind plin de deşeuri, resturi de mâncare și haine murdare. Ca să poată verifica locuința, anchetatorii au folosit măști de gaze și au scos o sumedenie de lucruri în holul blocului. Tot atunci s-au găsit și mai multe biciclete lăsate gaj de consumatorii de etnobotanice. Ancheta avea să arate că în perioada martie-aprilie 2017, cei doi frați ar fi desfăşurat, în mod repetat, activităţi de procurare, ambalare, deţinere în vederea vânzării, distribuţie şi vânzare fără drept de produse psihoactive.

Descinderile organizate atunci de procurorii DIICOT nu a înseamnat nici pe departe limitarea posibilităţilor de obţinere a drogurilor de către consumatori. În continuare, substanțele interzise continuă să se vândă prin diferite medii. Dovadă sunt pacienţii care ajung în continuare la spital, aduşi de părinţi, forțele de ordine sau de prieteni în urma unor crize cauzate de consumul de etnobotanice. Dar acestea sunt cazurile care se întâmplă „la vedere” întrucât traficul de droguri, în special cele de sinteză, este extins în tot judeţul, în plasa anchetatorilor picând doar o parte dintre cei care pun în vânzare astfel de produse.

În februarie a.c., doi tineri din municipiul Botoșani au fost prinși având asupra lor mai multe substanţe stupefiante. În urma activităţilor desfăşurate de polițiștii SCCO, au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor, 128 de grame de tocătură vegetală de canabis, un gram de substanță pulverulentă DMT, 39 de grame de cocaină, 242 de timbre tip LSD, 38 de pastile de ecstasy, 86 de grame de ciuperci halucinogene, 5 cântare electronice, precum şi sume de bani, în lei, euro şi dolari, în cuantum total de peste 18.000 de lei. Arestat în primă fază de Tribunalul Botoșani, capul afacerii I.O., a fost eliberat ulterior de magistrații Curții de Apel Suceava, care au dispus plasarea lui sub control judiciar, însă tânărul a fugit mai apoi din țară, încălcând măsurile dispuse de instanța de judecată.

Deja ai votat!
se încarcă...