spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTJudeț periat de frica pestei (video)

Județ periat de frica pestei (video)

Jumătate din județ va fi periat de filtre mobile comune ale poliției și reprezentanților autorităților sanitar-veterinare. Decizia a fost luată ieri în cadrul unei ședințe a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) și va fi valabilă cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie 2020.

Autoritățile au reintrat în alertă după ce pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din comuna Hănești.

Prefectul Dan Șlincu a declarat că Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a primit pe 30 noiembrie, de la București, confirmarea de pestă porcină la un porc domestic. Noul focar a apărut într-o gospodărie de la marginea comunei Hănești, la un porc de aproximativ 100 de kilograme. „E un caz singular sperăm noi. E o gospodărie la 150 de metri de marginea satului, iar gospodarul are doar un singur animal. Cel mai probabil virusul a fost luat din mâncare”, a declarat primarul comunei Hănești, Costel Matei.

Zonă de protecție de trei kilometri în jurul focarului

Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani a afirmat că autoritățile veterinare au stabilit o zona de protecție pe o rază de trei kilometri în jurul focarului care va cuprinde localitățile: Hănești, Slobozia și Moara Jorii. „Este o perioadă dificilă în care a apărut acest nou focar la porcul domestic, pentru că vine perioada de sărbători și cu acest prilej aș apela la populație, cel puțin din zona de protecție, de a nu înstrăina produse de carne de porc sau porci în alte localități”, a spus directorul DSVSA.

Aceleași măsuri de biosecuritate

Minodora Vasiliu a subliniat că măsurile luate sunt aceleași ca și la focarele trecute, asta deși ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susținea, la Botoșani, că vechea guvernare prin fostul ministru Petre Daea și prin fostul șef al Autorității Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Geronimo Brănescu, au impus pseudomăsuri în lupta cu pesta porcină. „Nu am primit nimic. Nu s-a schimbat nimic. Sunt aceleași măsuri ca și până acum, dar sunt convinsă că se vor schimba”, a declarat șeful DSVSA, adăugând că cei din Autoritatea Centrală au fost mai mult preocupați de cazul vaporului încărcat cu oi de la Constanța.

Minodora Vasiliu a ținut să sublinieze obligativitatea respectării măsurilor de biosecuritate, pentru ca această molimă să nu se extindă în județ. Astfel ea a cerut sătenilor să evite „intrările în zonele de pădure afectate de pestă porcină africană. Aici (n.r. – cazul de la Hănești), omul a recunoscut că a intrat cu căruța în zona de pădure, zonă de pădure care este afectată pe o perioadă de doi ani de zile”.

18 focare închise

La sfârșitul lunii octombrie au fost închise ultimele 12 focare de pestă porcină africană la domestic din comunele Vlăsinești și Hănești. Până la acest caz, în județul Botoșani, pesta porcină a evoluat în 18 focare la porcul domestic, din cauza molimei murind 20 de animale, iar alte 125 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă. De asemenea, au fost găsiți morți din cauza pestei 83 de mistreți, iar 12 dintre cei vânați erau purtători ai temutului virusului. Cel mai afectat fond de vânătoare este cel de la Hănești, unde s-au găsit 51 de mistreți morți de pestă și șapte au fost vânați. Acesta este urmat de fondul de la Ibănești cu 25 de mistreți răpuși de virus și alți patru vânați. Cele două fonduri sunt administrate de oamenii de afaceri Dumitru Solomonescu, respectiv Iulian Căzăcuț.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...