Deputații PSD Botoșani explică schimbarea de macaz privind recursul compensatoriu

0

La fel ca și majoritatea deputaților social-democrați, aleșii botoșăneni au votat pentru abrogarea legii recursului compensatoriu, deși, inițial a modificat substanțial proiectul, ajungându-se în actuala situație în care deținuți periculoși să fie puși în libertate. Liderul PSD Botoșani, Doina Federovici, susține că această schimbare de macaz ține „de voința cetățenilor”. „PSD a ținut cont de voința cetățenilor și a votat împotriva liberării anticipate a unor deținuți. Actualul guvern are sarcina de a găsi soluții în relația cu CEDO, astfel încât contribuabilii cinstiți să nu fie obligați să plătească despăgubiri pentru deținuți. PSD va susține orice soluție care rezolvă această problemă, dar este sarcina Guvernului de a rezolva problemele ridicate de încălcarea drepturilor omului, pentru care CEDO obligă statul român să acorde despăgubiri deținuților”, a declarat Doina Federovici.

Președintele executiv al PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, susține că decizia a aparținut conducerii partidului. „Am votat la fel ca toți colegii de partid. Aceasta a fost decizia grupului după dezbaterile din Comisia Juridică. Mi-am asumat punctul de vedere al colegilor specialiști”, a afirmat Budăi.

Puncte de vedere oarecum similare au avut și cei doi deputați percepuți ca fiind „aripii” Macaleți. Astfel, Răzvan Rotaru a recunoscut că votul inițial i-a fost impus de Liviu Dragnea. „Nu puteam să votez altfel. Atunci, cât a fost Dragnea (n.r. – președinte al PSD), a luat el decizia să se voteze într-un anumit fel, iar CEx (n.r. – Comitetul Executiv) decide totul la nivel de PSD. Acum a fost o decizie asumată de noua conducere”, a precizat deputatul, în timp ce Tamara Ciofu „regretă” că a ajuns în postura de a da astfel de explicații. „Mi-aș dorit să nu fiu pusă niciodată în postura de a răspunde la această întrebare. Mi-aș fi dorit ca strategii partidului să fi luat în calcul această posibilitate la timpul oportun. Asta nu înseamnă că, la momentul acela, nu am fost colegi care nu am cerut în partid lămurirea situației”, a spus Tamara Ciofu.

Deputatul Costel Lupașcu nu a putut fi contactat.

Deja ai votat!
se încarcă...