Astăzi – Sfântul Ierarh Nicolae

0

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi din calendar şi este sărbătorit pe 6 decembrie. Acest sfânt s-a evidenţiat prin bunătate deosebită faţă de cei săraci, ocrotitor al fetelor, ajutător al familiilor numeroase, apărător al celor oropsiţi şi asupriţi şi călăuzitor pentru cei care se află în călătorie, pe uscat sau pe ape.

Sfântul Nicolae a trăit în secolul IV în Asia, fiind arhiepiscop în localitatea Mira Lichiei. Tradiţia de a ne face daruri unii altora, de a bucura pe copii în noaptea de Sfântul Nicolae se păstrează încă de atunci. Contemporanii Sfântului Nicolae au preluat de la acesta obiceiul de a oferi daruri. Sfântul Nicolae este cunoscut ca fiind „făcător de minuni” deoarece la rugăciunile lui puternice s-au făcut multe minuni.

Pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian, Sfântul Nicolae a luat atitudine fermă şi împotriva cultelor păgâne, fapt pentru care a fost închis. El a fost eliberat la venirea la tron a lui Constantin cel Mare. După o viaţă plină de vrednicii, a trecut la cele veşnice pe 6 decembrie 343, sfintele sale moaşte petrecând o vreme la Mira (până în secolul VIII), apoi la Bari – Italia. Din anul 1967, o parte din ele au fost readuse în Orient, la Constantinopol.

Poporul român are mare evlavie faţă de Sfântul Nicolae, în România fiind foarte multe biserici şi mănăstiri care-l au drept ocrotitor. Cultul Sfântului Nicolae a reprezentat o trăsătură specifică a evlaviei ortodoxe a poporului român.

Multe biserici din judeţ îşi cinstesc astăzi ocrotitorul. Botoşănenii sunt aşteptaţi la Mănăstirea Popăuţi, la slujba prilejuită de hramul Bisericii „Sfântul Nicolae”. Sfânta Liturghie va fi oficiată de PS Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Astăzi este hram şi la Biserica „Sfântul Nicolae” (aflată pe Strada Petru Rareş, lângă Şcoala 1, unitate de învăţământ care-l are drept ocrotitor tot pe acest sfânt iubit de credincioşi.

În unele zone ale ţării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îşi pregătesc ghetuţele, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminţi. Copiii neascultători primesc o nuieluşă, care îi atenţionează că trebuie să asculte de părinţi şi bunici. Conform tradiţiilor româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă, îi ajută pe toţi cei nevoiaşi, pe orfani şi văduve, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război. În nopţile sfinte de sărbători, când cerurile se deschid, se spune că, preţ de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În Europa, începând cu secolul al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Deja ai votat!
se încarcă...