Sute de botoșăneni la spectacolul de Crăciun al Filarmonicii (foto-video)

0

Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoșani a umplut și în acest an sala Casei de Cultură a Sindicatelor. Rețeta comercială a fost una de succes, botoșăneni de toate vârstele, de la copii de trei-patru ani, până la seniori, participând la un spectacol împărțit clar în două părți distincte.

Prima parte, una de o înaltă ținută, a adus în fața spectatorilor botoșăneni „șotii simfonice” tradiționale tuturor concertelor de Crăciun ținute de marile filarmonici de pe tot întinsul globului. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, instrumentiștii botoșăneni au interpretat melodii tradiționale acestei perioade a anului, colinde sau melodii de Crăciun, prelucrate simfonic. Interacțiunea publicului cu instrumentiștii, deși cerută insistent de către dirijor, a fost una destul de slabă, semn că o cultură muzicală se construiește în toată perioada anului și nu doar la concertele tradiționale de sărbători ale filarmonicii. Soprana ieșeană Nico Maier a fost surpriza plăcută a serii, interpretând atât melodii internaționale, cât și colinde tradiționale românești, precum „Sus, la poarta raiului”.

Partea a doua a spectacolului a fost mai pe placul majorității spectatorilor, în sensul că, unul dintre invitați, Gabriel Dorobanțu, cu melodiile sale și glumele, cel puțin discutabile, a transpus publicul în atmosfera sordidă a teraselor de pe litoralul românesc. Tot Nico Maier a fost cea care a șters din imaginea de spectacol estival, arătând că se pot interpreta într-o manieră profesionistă și melodiile pop, cu melodia-emblemă a lui Aurelian Andreescu, „Copacul”, compusă de Zsolt Kerestely și pusă pe versurile lui Ovidiu Dumitru.

A intrat apoi în scenă Gabriel Cotabiță, care a făcut, prin intermediul pieselor pe care le-a interpretat, o scurtă retrospectivă pop-rock a ultimilor trei decenii, de la „Noapte albastră” și până la hit-ul lansat cu VH2, „Trece vremea”.

Trebuie subliniată versatilitatea instrumentiștilor botoșăneni, care, în decurs de numai o săptămână, au trecut de la prelucrările folclorice ale lui Béla Bartók la disonanta „Simfonie în trei mișcări” a lui Leonard Dumitru, pentru ca în acest weekend să cânte „șotiile simfonice” de Crăciun și apoi muzica teraselor anilor ’90.

 

Concerte grandioase pregătite de instrumentiștii botoșăneni

 

Pentru instrumentiștii botoșăneni urmează un concert în care vor readuce în scenă compoziții ale lui: Felix Mendelssohn Bartholdy, Wolfgang Amadeus Mozart și Piotr Ilici Ceaikovski sub bagheta dirijorului elvețian Martin Studer, alături de tânărul pianist brașovean Paul Ionescu.

Apoi, după Anul Nou, Filarmonica Botoșani va propune publicului din Moldova un grandios concert indoor, care va avea loc în sala Polivalentă din Botoșani (17 ianuarie) și cea din Piatra Neamț (18 ianuarie). Pentru prima dată, trupa Holograf va cânta unele melodii acompaniate de o filarmonică. Rețeta spectacolului este inspirată din cele ale lui Andre Rieu, în sensul că se va trece ușor de la muzica simfonică la pop, pop-rock, balade și rock simfonic. Pe lângă Holograf, invitați vor fi: Paula Seling, soprana Maria Miron, tenorul Andrei Fermeșanu, Gelu Graur și Adda.

Deja ai votat!
se încarcă...