joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTSute de botoșăneni la spectacolul de Crăciun al Filarmonicii (foto-video)

Sute de botoșăneni la spectacolul de Crăciun al Filarmonicii (foto-video)

Concertul de Crăciun al Filarmonicii Botoșani a umplut și în acest an sala Casei de Cultură a Sindicatelor. Rețeta comercială a fost una de succes, botoșăneni de toate vârstele, de la copii de trei-patru ani, până la seniori, participând la un spectacol împărțit clar în două părți distincte.

Prima parte, una de o înaltă ținută, a adus în fața spectatorilor botoșăneni „șotii simfonice” tradiționale tuturor concertelor de Crăciun ținute de marile filarmonici de pe tot întinsul globului. Sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, instrumentiștii botoșăneni au interpretat melodii tradiționale acestei perioade a anului, colinde sau melodii de Crăciun, prelucrate simfonic. Interacțiunea publicului cu instrumentiștii, deși cerută insistent de către dirijor, a fost una destul de slabă, semn că o cultură muzicală se construiește în toată perioada anului și nu doar la concertele tradiționale de sărbători ale filarmonicii. Soprana ieșeană Nico Maier a fost surpriza plăcută a serii, interpretând atât melodii internaționale, cât și colinde tradiționale românești, precum „Sus, la poarta raiului”.

Partea a doua a spectacolului a fost mai pe placul majorității spectatorilor, în sensul că, unul dintre invitați, Gabriel Dorobanțu, cu melodiile sale și glumele, cel puțin discutabile, a transpus publicul în atmosfera sordidă a teraselor de pe litoralul românesc. Tot Nico Maier a fost cea care a șters din imaginea de spectacol estival, arătând că se pot interpreta într-o manieră profesionistă și melodiile pop, cu melodia-emblemă a lui Aurelian Andreescu, „Copacul”, compusă de Zsolt Kerestely și pusă pe versurile lui Ovidiu Dumitru.

A intrat apoi în scenă Gabriel Cotabiță, care a făcut, prin intermediul pieselor pe care le-a interpretat, o scurtă retrospectivă pop-rock a ultimilor trei decenii, de la „Noapte albastră” și până la hit-ul lansat cu VH2, „Trece vremea”.

Trebuie subliniată versatilitatea instrumentiștilor botoșăneni, care, în decurs de numai o săptămână, au trecut de la prelucrările folclorice ale lui Béla Bartók la disonanta „Simfonie în trei mișcări” a lui Leonard Dumitru, pentru ca în acest weekend să cânte „șotiile simfonice” de Crăciun și apoi muzica teraselor anilor ’90.

 

Concerte grandioase pregătite de instrumentiștii botoșăneni

 

Pentru instrumentiștii botoșăneni urmează un concert în care vor readuce în scenă compoziții ale lui: Felix Mendelssohn Bartholdy, Wolfgang Amadeus Mozart și Piotr Ilici Ceaikovski sub bagheta dirijorului elvețian Martin Studer, alături de tânărul pianist brașovean Paul Ionescu.

Apoi, după Anul Nou, Filarmonica Botoșani va propune publicului din Moldova un grandios concert indoor, care va avea loc în sala Polivalentă din Botoșani (17 ianuarie) și cea din Piatra Neamț (18 ianuarie). Pentru prima dată, trupa Holograf va cânta unele melodii acompaniate de o filarmonică. Rețeta spectacolului este inspirată din cele ale lui Andre Rieu, în sensul că se va trece ușor de la muzica simfonică la pop, pop-rock, balade și rock simfonic. Pe lângă Holograf, invitați vor fi: Paula Seling, soprana Maria Miron, tenorul Andrei Fermeșanu, Gelu Graur și Adda.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...