Mistreți răpuși pe capete de pestă la Hănești

0

Pădurea din comunele Hănești și Dângeni este cel mai periculos loc pentru porci. După cazul recentul caz de pestă porcină africană la un porc dintr-o gospodărie de la marginea satului Hănești, la sfârșitul săptămânii trecute a mai fost vânat un mistreț în pădure care s-a dovedit pozitiv. „E o zonă în care virusul este foarte acid, 50 din cei 65 de mistreți găsiți morți în această zonă au fost pozitivi”, a declarat un specialist veterinar.

În zona Hănești au fost găsiți 51 de porci mistreți morți din cauza peste porcine africane, iar alți nouă din cei împușcați erau infectați cu acest virus. Este de departe cea mai afectată zonă a județului. Pe locul doi se situează pădurea de la Ibănești, unde au fost găsiți morți de pestă 25 de porci, iar alți patru dintre cei vânați au fost depistați pozitiv. Pe locul 3 este pădurea de la Suharău, unde au fost găsiți morți din cauza molimei cinci porci, iar alți trei pozitivi au fost vânați. La Păltiniș și Cordăreni a fost găsit câte un mistreț mort de pestă porcină africană. În total, molima a răpus 83 de mistreți, iar 16 dintre cei vânați erau purtători ai virusului.

În prezent, la porcul domestic mai e ste un focar la Hănești, unde a fost afectat un singur animal.

În județ, pesta porcină africană a mai evoluat în 18 focare la porcul domestic, din cauza molimei murind 27 de animale, iar alte 148 fiind sacrificate ca măsură de precauție, pentru ca boala să nu se extindă.

Deja ai votat!
se încarcă...