vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTDeputații PSD Botoșani, favorabili legii privind cultura cânepei pentru obținerea cannabisului medicinal

Deputații PSD Botoșani, favorabili legii privind cultura cânepei pentru obținerea cannabisului medicinal

Ocupați cu desfășurarea campaniei electorale pentru prezidențiale, parlamentarii au tratat superficial o mulțime de proiectele importante, iar printre cele care au trecut tacit de Senat a fost și inițiativa legislativă a parlamentarilor PSD, susținută de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, care instituie regimul juridic asupra cultivării, comercializării și utilizării, în scop medical, a cannabisului.

În fază inițială, proiectul a fost respins în comisiile Senatului, pe motiv că ar fi foarte greu monitorizarea culturilor și limita dintre medical și recreațional ar fi una destul de subțire. Acum, după ce a trecut tacit de Senat, proiectul va veni la votul decisiv în Camera Deputaților. Parlamentarii PSD Botoșani se declară favorabili acestui act normativ. „Din cânepă se extrage un medicament, care atunci când este consumat în cantități care depășesc dozele terapeutice poate fi extrem de dăunător, ca orice lucru care este consumat în exces. În Uniunea Europeană se folosește în terapia terminală și nu numai a bolilor neoplazice preparatul obținut din cannabis. Vom analiza foarte serios și punctul de vedere al biochimiștilor, care au experimentat aceste medicamente. Din punctul meu de vedere, dacă este manipulată de specialist, dacă este recomandată de specialist, orice terapie care poate aduce îmbunătățiri stării de sănătate a pacientului trebuie folosită. Ca medic, voi da un vot pentru folosirea acestor terapii, dar cu strictețe deosebită”, a declarat deputatul PSD, Tamara Ciofu, care este medic pediatru.

Deputatul PSD a arătat că, în anul 2002, în Olanda marijuana se folosea în scop recreațional și că „ține foarte de educație” și „în niciun caz, nu cred că în România va începe concomitent consumul terapeutic cu cel recreativ”.
La rândul său, deputatul PSD Costel Lupașcu, fost șef al Casei de Asigurări de Sănătate Botoșani, susține că va fi o delimitare clară între „consumul terapeutic” și cel „recreațional”. „Pe toate medicamentele pe care le avem există protocoale și avem restricții în ceea ce privește atât prescripția, cât și eliberarea. Deci, dacă este în mod terapeutic constructiv eu voi vota. Nu e singura substanță stupefiantă care s-ar pune în circulație”, a spus Lupașcu.

La rândul său, deputatul Răzvan Rotaru s-a declarat favorabil folosirii cannabisului în scop medicinal, argumentând cu un caz pe care l-a avut în familia sa. „Vă pot spune că în Italia de zece ani se face acest tratament. Inclusiv sora mea a luat acest tratament și vă spun că este benefic. Atât cât se poate spune că este benefic. Voi vota în favoarea acestui proiect”, a declarat Răzvan Rotaru.

Proiectul de lege al PSD prevede înființarea unei agenții speciale care va emite autorizații pentru cultivarea, fabricarea și comercializarea produselor pe bază de cannabis.

Cânepa din care se obține cannabisul este o varietate care conține mai mult THC (n.r. – tetra-hydro-cannabinol). Această substanță se obține din semințe. Pentru o inflorescență bogată, cânepa trebuie retezată de două-trei ori, tehnologia de cultură fiind una destul de complexă. „Cânepa necesită anumite soluri. Noi, județul Botoșani, suntem într-o zonă de favorabilitate pentru această cultură, dar nu mulți sunt fermierii care stăpânesc tehnologia de cultură. Anul acesta, pentru cultura soiurilor de cânepă din care se obține ulei și fibre au fost autorizate 800 de hectare”, a declarat Cristian Delibaș, directorul Direcției Agricole a Județului Botoșani.

În ultima perioadă, grupuri de lobbyişti pentru cultura cânepei în scop medicinal au organizat tot felul de întâlniri cu fermierii din regiune.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...