marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTPământ disputat cu topoare şi incendieri

Pământ disputat cu topoare şi incendieri

Calvar pentru un bărbat în vârstă de 64 de ani din satul Oneaga, comuna Cristeşti. Condamnat la închisoare cu executare de Tribunalul Botoşani, după un conflict cu un consătean, Vasile Mihai Pintilie s-a trezit vineri cu gospodăria incendiată.

Incendiul a fost provocat în plină zi, primele indicii conducând la ipoteza că ar fi vorba de o mână criminală. Focul a fost observat puţin înainte de ora 12, iar cei din familie au sunat imediat la 112 şi au cerut ajutorul pompierilor.

„La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Opt pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor, mai bine de opt ore”, a declarat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Vâlvătaia a fost atât de mare încât flăcările ameninţau să cuprindă şi adăpostul animalelor, familia deţinând o micro fermă cu oi şi vaci. După ce au stins, incendiul, pompierii au făcut şi un bilanţ al distrugerilor. În total, ar fi fost distruse 30 de tone de furaje, pagubele fiind estimate la 40.000 de lei. În schimb, pompierii au reuşit să salveze celelalte anexe în valoare de 40.000 de lei.

Dosar penal deschis de poliţişti

Când au verificat zona afectată de foc, reprezentanţii ISU au observat că în zonă nu exista nici o sursă de foc aşa că prima ipoteză avansată privind cauza probabilă a incendiului a fost acţiunea intenţionată. La faţa locului au ajuns şi poliţiştii, astfel că cercetările au fost extinse. Undeva în zăpadă au fost găsite chiar şi câteva urme, anchetatorii bănuind că ar putea fi vorba chiar de urmele lăsate de incendiator.

„A fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere, pentru stabilirea împrejurărilor concrete în care a avut loc acest eveniment. În funcţie de rezultatul acestora, vor fi dispuse măsuri în consecinţă”, a precizat Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Scandal pornit din cauza unui imaş

În schimb, Vasile Mihai Pintilie spune că din cauza incendiului va fi nevoit să-şi vândă toate animalele întrucât nu mai are bani pentru alte furaje şi nici alte rezerve pentru hrana vitelor. Bărbatul susţine că problemele au început în urmă cu mai mulţi ani, de la o serie de neînţelegeri cu privire la dreptul de folosinţă al unui teren situat pe raza comunei Cristeşti, conflictul fiind întreţinut de Angel Z., un cioban din sat, între cele două familii având loc certuri şi conflicte violente, de numeroase ori fiind sesizate organele de poliţie. În acest context, pe 4 iunie 2015, când Vasile Mihai Pintilie era în oraş, ciobanul ar fi intrat din nou cu oile pe terenul lui, iar când soţia l-a atenţionat, acesta a continuat cu ameninţările. Ba mai mult, s-a dezbrăcat şi le-a arătat gesturi obscene, scenele fiind fotografiate şi înregistrate video.

Acuzat de tentativă de omor

Imediat după acest episod, soţia l-a sunat, iar el a apelat 112. I s-a spus însă că incidentul nu necesită intervenţia poliţiştilor. Atunci, Vasile Mihai Pintilie l-a sunat şi pe şeful postului de poliţie, pentru a vedea care sunt consecinţele dacă va riposta în cazul unui alt conflict.

În seara aceleiaşi zile, între bărbat şi cioban a avut loc un nou conflict, pe terenul proprietate aflat lângă fermă, în urma căruia Angel Z. a ajuns la spital susţinând că a fost lovit în cap cu o toporişcă de Vasile Mihai Pintilie.

Acuzat de tentativă de omor, Vasile Mihai Pintilie a fost condamnat la sfârşitul lunii octombrie la cinci ani de închisoare cu executare, deşi, susţine bărbatul, a prezentat în instanţă toate plângerile făcute la poliţie şi parchet înainte de conflict, inclusiv imaginile din ziua cu pricina.

Bărbatul a contestat condamnarea la Curtea de Apel Suceava. „Am muncit în viaţa mea cât alţii în două, de la fabrica de armament, până în Irak. Asta înainte de 1990. După care am vrut să mă fac fermier. Nu mi-a trebuit niciun capăt de aţă de la alţii şi tot ce am făcut a fost numai prin munca mea şi a familiei mele. Am încercat să fiu un om corect şi nu am căutat niciodată ceartă – am vrut doar ca ceilalţi să se comporte la fel. Acum asta este răsplata pe care o primesc”, au fost cuvintele lui Vasile Mihai Pintilie, care a ajuns să facă şi greva foamei în faţa prefecturii pentru ca animalele lui să poată păşuna, dar fără niciun rezultat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.8 ° C
13.9 °
11.6 °
73 %
5.8kmh
75 %
mar
14 °
mie
11 °
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...