Firmă amendată pentru munca la negru

0

Inspectorii ITM şi-au continuat controalele la angajatori şi în luna noiembrie, chiar dacă valoarea amenzilor a fost mult mai mică decât în lunile trecute. Astfel, în urma controalelor din noiembrie s-au aplicat sancțiuni în valoare de doar 26.000 lei.

Cu ocazia controalelor făcute de ITM a fost descoperită o persoană care muncea fără forme legale şi în consecinţă a fost aplicată o amendă în valoare de 20.000 de lei. De asemenea, au mai fost aplicate amenzi de 6.000 de lei pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară și nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

În paralel au fost verificaţi şi 63 de agenţi economici dacă respectă normele de securitate şi sănătate în muncă. Şi la acest capitol au fost găsite numeroase nereguli, de aceea au fost aplicate 121 de avertismente.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, neîntocmirea instrucţiunilor proprii sau nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

În luna noiembrie au fost înregistrate și mai multe accidente de muncă, patru fiind cercetate de către angajator şi avizate de către ITM, iar două au fost raportat la Inspecția Muncii. Trei persoane dintre cele accidentate la muncă au fost declarate cu incapacitate temporară de a-și exercita meseria.

Deja ai votat!
se încarcă...