14 familii evacuate după alerta chimică din Botoşani (video)

0

Botoşănenii din 14 imobile de pe strada Puşkin au fost evacuaţi, luni seară, în urma unei alerte chimice în zona în care locuiesc și vor dormi la rude.

Alarma a venit luni la ora 16:00 chiar de la locatarii din zonă, care au sunat la 112 pentru a reclama că în băile imobilelor în care locuiesc vin mirosuri foarte puternice. Iniţial aceştia au rpesupus că ar fi vorba de gaz metan, însă pompierii sosiţi la faţa locului, şi reprezentanţii de la E.ON au stabilit că nu era vorba de gaz metan, ci un alt gaz puternic, motiv pentru care s-a luat decizia închiderii întregii străzi cu echipaje de jandarmi şi evacuarea rezidenţilor din zonă.

La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri, ulterior fiind anunţate Ambulanţa, Poliţia şi Jandarmeria.

În acelaşi timp, pompierii au solicitat echipajul CBRN (apărare Chimică, Biologică,  Radiologiă și Nucelară) de la Suceava, care a şi pornit spre locul indicat. Măsurătorile efectuate de specialiştii CBRN au stabilit că mirosul puternic este degajat de un volum de hidrocarburi emanate de rețeaua de canalizare a oraşului. Cel mai probabil, mai multe uleriuri reziduale şi vopsele chimice deversate în reţeaua de canalizare s-au adunat într-o zonă a canalizării de pe strada Puşkin, astfel că s-a produs o cantitate mai mare de gaze de această natură.

Locuitorii cartierului Puskin din municipiul Botoșani au primit un mesaj prin RO-Alert, luni seară, pentru a fi avertizați cu privire la incidentul toxic, cu posibile degajări de gaz metan. Aceștia au fost atenționați să ia măsuri de autoprotecție în zonă. „Evitați utilizarea focului cu flacără în aer liber! Aerisiți spațiile de locuit. Păstrați-vă calmul și respectați recomandările dispuse de autorități. Informați persoanele din vecinătatea dumneavoastră”, au fost câteva dintre îndrumările din mesaj.

Prefectul județului, Alexandru Colbu, și șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgențe, colonelul Cristian Amarandei, au ajuns şi ei la fața locului, pentru a evalua situaţia, la 14 familii din zonă recomanddu-li-se să nu doarmă acasă în noaptea de luni. În cursul zilei de marţi o autospecială de la Nova Apaserv va introduce apă sub presiune în reţea pentru a curăţa canalizarea şi elimina hidrocarburile emanate.

Hidrocarburile sunt compuși chimici ale căror molecule sunt formate doar din atomi de carbon și hidrogen. Acestea conțin un schelet format din atomi de carbon – numit catenă, legați între ei prin legături simple, duble sau triple, legăturile rămase fiind ocupate de atomi de hidrogen. În general, hidrocarburile sunt combustibili.

 

Deja ai votat!
se încarcă...