Municipiul Botoșani invadat de câini, după bubuiturile din noaptea de Revelion

În primele zile din 2020, străzile municipiului Botoșani a fost invadate de câini. Fenomenul se manifestă mai mult la periferia orașului, în cartierele cu case, iar cauza pare să o reprezinte bubuiturile din noaptea de Revelion. Speriate de zgomotele puternice produse de exploziile artificiilor sau de petarde, patrupedele au făcut tot posibilul să scape din lanțuri, țarcuri sau padocuri pentru a-și căuta un refugiu. De atunci, unii dintre câinii scăpați din gospodăriile oamenilor au rămas să hoinărească pe străzi, reprezentând un potențial pericol pentru trecători. Asta pentru că, de regulă, patrupedele care au crescut pe străzi sunt obișnuite cu prezența oamenilor, pe când exemplarele crescute la casă pot deveni agresive în momentul în care se intersectează cu trecătorii.

Fenomenul este confirmat de anunțurile postate pe rețelele de socializare de către botoșănenii care fie își caută câinii după noaptea de revelion, fie anunță găsirea unui patruped fără stăpân. Reporterii „Monitorul” au încercat să afle punctul de vedere al angajaților de la padocul Primăriei și de la serviciul de ecarisaj, care ar putea cunoaște situația exactă din municipiu, însă aceștia nu au putut fi contactați. În schimb, medicii veterinari recunosc faptul că proprietarii de animale au ajuns să apeleze la tot felul de medicamente și sedative în încercarea de a-și liniști patrupedele în această perioadă. „Și animalele, dar și noi oamenii, suntem sensibili la zgomote puternice. Nu înțeleg de unde a apărut acest obicei de a folosi petardele pentru că pocnetul biciului în noaptea de Anul Nou înseamnă ceva, iar petardele reprezintă cu totul altceva. Parcă suntem în China. Dar nu ați văzut la ce s-a ajuns la Satu Mare, să bage o petardă în gura unui câine?! Din păcate, tot ceea ce se întâmplă acum demonstrează că avem nevoie în primul rând de educație. Educație să-i respectăm pe semenii noștri, pe cei de lângă noi, dar și educație în ceea ce privește grija pentru animale”, a spus medicul veterinar Iulian Constantin Zisu.

Cert este că după ce s-a întâmplat în noaptea de revelion, când localitățile au fost transformate în teatre de război din cauza focurilor de artificii neautorizate, mai mulți proprietari de animale au inițiat o petiție publică, pe o platformă online, prin care solicită interzicerea în totalitate a utilizării obiectelor pirotehnice de către persoanele fizice, inclusiv în noaptea dintre ani, din cauza pericolelor și a accidentelor pe care le pot genera.

Deja ai votat!