DGASPC nu mai cumpără apartamente pentru copiii instituţionalizaţi

0

Până la finele acestui an 130 de copii şi tineri aflaţi în centre de plasament din municipiu şi judeţ trebuie să se mute în apartamente sau case de tip familial. Asta pentru că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului trebuie să închidă toate centrele de plasament din judeţ. Marea problemă este însă aceea că instituţia nu a reuşit anul trecut să cumpere patru apartamente date fiind condiţiile impuse în legislaţia care se schimbă periodic.

„La începutul anului 2019, când ne-am hotărât să achiziţionăm apartamente, ne-am folosit de legislaţia veche, însă, în martie 2019, au apărut noi standarde, care ne-au trimis la legea locuinţei, care este foarte restrictivă”, a declarat Doina Nacu Manole, director executiv adjunct în cadrul DGASPC.

Potrivit oficialului, pentru cinci copii instituţia trebuia să cumpere un apartament cu suprafaţa de 87 de metri pătraţi suprafaţa utilă (105 metri pătraţi suprafaţă construită). Apartamentul trebuia să aibă sufrageria de 20 de metri pătraţi, două dormitoare cu 12 metri pătraţi, iar băile o suprafaţă însumată de 7,5 metri pătraţi. „Nu există în municipiu apartamente care să se încadreze în aceste cerinţe, nici măcar din cele nou construite. Sunt condiţii în legislaţie care nu pot fi aplicate”, a mai spus Doina Nacu Manole.

O eventual recompartimentare a unor apartamente a ieşit din calcul dată fiind documentaţia necesară şi costurile suplimentare impuse de aceasta.

„A fost imposibil să găsim aceste apartamente, deşi am organizat trei licitaţii şi am avut ofertanţi agenţii imobiliare şi cetăţeni care aveau de vândut locuinţe. Anul financiar s-a încheiat, fără ca noi să finalizăm procedura”, a menţionat oficialul.

Conducerea instituţiei a renunţat la achiziţionarea apartamentelor şi s-a decis să cumpere  terenuri pentru a construi case. „O luăm de la zero. Construim noi casele, aşa cum dorim noi. Cum preţul la apartamente a crescut foarte mult, s-ar putea să ieşim mai ieftin cu casele ridicate de noi”, a concluzionat doina Nacu Manole.

Casele noi vor fi construite pentru cei 50 de copii din Centrul Prietenia. Alţi 40 de copii din sistem, aflaţi acum în Centrul de plasament din Truşeşti, vor fi cazaţi în două case de tip familial, tot aici urmând să fie construit şi un centru de zi. La Pomârla, cu sprijinul Fundaţiei Hope and Homes for Children Baia Mare, centrul va fi închis şi vor fi construite două case de tip familial pentru cei 40 de copii instituţionalizaţi.

Un alt proiect al DGASPC presupune construirea unui Centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie la împlinirea vârstei de 18 ani. Prin deschiderea acestui centru, tinerii vor avea o locuinţă, până la reintegrarea lor în comunitate.

Deja ai votat!
se încarcă...