Contre politice de la anularea licitaţiei vizând cumpărarea de tramvaie noi

0

Anularea licitaţiei vizând achiziţionarea de tramvaie noi pentru câteva oraşe, printre care şi municipiul Botoşani, a declanşat un nou scandal politic. Cosmin Andrei, viceprimar al municipiului, a apreciat că anularea licitaţiei face parte din categoria măsurilor contestate luate de Guvernul Orban. “Era imperios necesar să avem un câştigător ţinând cont de faptul că furnizarea tramvaielor oricum ar fi fost făcută într-un interval de timp foarte larg, de aproximativ doi ani. Cu alte cuvinte, dacă vom avea desemnat un câştigător în şase luni de acum înainte, va trebui să aşteptăm pe lângă cele şase luni încă doi ani pentru construcţia acestor tramvaie şi livrarea lor”, a declarat Cosmin Andrei. Potrivit acestuia, anularea licitaţiei aduce noi probleme municipalităţii, ţinând cont “de istoricul pe care îl avem în municipiul Botoşani şi incidentele pe care le-au produs aceste tramvaie”. Cosmin Andrei este supărat şi pentru că nu a fost finalizată procedura de înlocuire a tramvaielor cu autobuze, desi primarul Cătălin Flutur a spus că în momentul în care semnează contractul pentru reabilitarea infrastructurii, tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze. “Deşi s-a semnat contractual de finanţare într-un mod festiv, de Crăciun, iată că astăzi în municipiul Botoşani avem tot tramvaie pe şinele care produc atât disconfort participanţilor la trafic şi nu se urgentează această măsură, probabil aşteptându-se campania electorală”, a mai spus Cosmin Andrei.

De cealaltă parte, printr-un comunicat transmis ieri de Biroul de presă al primăriei, se anunţă că modernizarea transportului cu tramvaiul la Botoșani nu este influențată de anularea licitației privind achiziția de vagoane noi.

„Vagoanele noi vor putea fi utilizate, oricum, abia după reabilitarea infrastructurii aferente, adică după înlocuirea căii de rulare pe traseele 101 și 102. Lucrările de înlocuire vor demara în acest an, unul dintre contracte fiind deja semnat de primarul Cătălin Flutur, iar celălalt urmând să fie semnat în cel mai scurt timp. Ele vor dura minim 60 de luni, timp arhisuficient pentru ca Ministerul Dezvoltării să reia licitația într-o manieră profesionistă și să achiziționeze tramvaiele noi”, se arată în comunicatul de presă.

Tot aici se precizează că licitația a fost anulată pentru că a fost prost organizată de fostul guvern PSD. Mai mult, semnarea unuia dintre contractele de reabilitare a căii de rulare face posibilă, din punct de vedere juridic, derularea procedurilor pentru achiziția în leasing operațional a nouă autobuze noi, care vor înlocui tramvaiele pe durata executării lucrărilor de înlocuire a șinelor actuale. „Data de 30 ianuarie, este termenul de depunere a ofertelor pentru achiziția celor nouă autobuze. Asta înseamnă că în următoarele săptămâni botoșănenii vor putea beneficia deja de noile mijloace de transport, fiind retrase din circulație definitiv actualele vagoane, care au fost implicate în ultimul timp într-o serie de accidente ușoare”, se mai precizează în comunicat, adăugându-se că „minciunile tradiționale care sunt lansate public de ani de zile de PSD nu pot, din fericire, schimba nimic din cursul firesc al unui proiect de anvergură realizat pe bani europeni, un proiect extrem de util botoșănenilor, pentru succesul căruia s-a muncit din greu ani de zile”.

Deja ai votat!
se încarcă...