Județul Botoșani asaltat de traficanții de țigări și migranți

0

Polițiștii de frontieră botoșăneni și-au făcut bilanțul activităților derulate în 2019. Analiza activității a avut loc la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, acolo unde cei prezenți au pus în balanță acțiunile derulate privind controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, dar și pe linia combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale și pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră.

Peste un milion de persoane au tranzitat frontiera

În anul 2019 prin punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Botoşani au fost înregistrate în total peste 1.101.000 treceri persoane şi 364.000 treceri de autoturisme. La PTF Stânca au fost înregistrate peste 779.000 treceri de persoane şi peste 231.000 treceri de autoturisme, în creştere faţă de anul 2018. În schimb, prin PTF Rădăuţi Prut au fost înregistrate peste 322.000 treceri de persoane şi peste 133.000 treceri de autoturisme, în uşoară scădere faţă de anul 2018. „Acţiunile şi misiunile poliţiştilor de frontieră au vizat în principal combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, fiind acţiuni organizate atât independent cât şi în cooperare cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniu”, se arată într-un document emis de STPF Botoșani.

Fapte ilegale constatate la frontieră

Structurile Poliţiei de Frontieră din judeţul Botoşani au constatat pe timpul îndeplinirii misiunilor un număr de 372 fapte penale, astfel 36 infracţiuni de trecere frauduloasă a frontierei de stat, 4 infracţiuni de trafic de migranţi, 126 infracţiuni de contrabandă , 3 infracţiuni de constituire şi iniţiere a unui grup infracţional organizat, 34 infracţiuni de fals şi uz de fals, 85 infracţiuni de braconaj și 75 infracţiuni la regimul circulaţiei. „În cursul anului trecut, au fost confiscate peste 198.000 pachete de ţigări în valoare de 2.140.617 lei. De asemenea, poliţiştii de frontieră au indisponibilizat 11 autoturisme în valoare de 202.282 lei şi 115,25 litri alcool în valoare de peste 3500 lei”, se mai arată în documentul STPF Botoșani. Au mai fost depistate şi reţinute 346 materiale pirotehnice, 2 grame de canabis, un pachet de produse psihotrope precum şi alte bunuri cu o valoare totală de 132.145 lei. În total, poliţiştii de frontieră botoșăneni au indisponibilizat bunuri în valoare totală de 2.478.553 lei şi au aplicat 411 contravenţii în valoare de 248.070 lei.

Migraţia ilegală

În anul 2019, la frontiera cu Republica Ucraina, în zona de competență a Sectoarelor Poliției de Frontieră (SPF) Dorohoi și Darabani au fost înregistrate cazuri in domeniul migraţiei ilegale, fiind descoperite persoane provenind din Bangladesh, Pakistan, Siria, care au incercat sa treacă ilegal frontiera în tara noastra. În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, colaborîndu-se cu autorităţile de frontieră ucrainene în vederea punerii în aplicare a acordului de readmisie.

Contrabanda și infracțiunile conexe

„Se menține în continuare riscul de introducere ilegală a țigaretelor în țară prin trecere peste râul Prut, folosind mijloace plutitoare, a sacilor de polietilenă sau cu unelte de pescuit, dar şi pe la frontiera terestră. Ca factor de noutate, cetățenii din Ucraina (unii chiar cu dublă cetățenie) renunță la intermediarii români urmărind obținerea unor foloase materiale mai consistente şi pentru a face cât mai greoaie descoperirea/prinderea lor”, se mai arată în documentul STPF Botoșani. În speță, țigările sunt aduse până în zona de frontieră, preluate, transportate și valorificate de cetățenii R. Ucraina, aceștia folosind în activitatea infracțională mașini închiriate sau cumpărate din alte state (Bulgaria, Marea Britanie, Lituania) și utilizând numere de înmatriculare expirate, false sau falsificate.

Tot în cursul anului 2019 au fost înregistrate 34 de infracţiuni de fals şi uz de fals, în special în punctele de trecere a frontierei de stat. De precizat că documentele false nu sunt folosite cu scopul de a trece frontiera de stat, ci sunt ascunse pentru a fi folosite în ţările din vestul Europei, în vederea obţinerii facile a unui loc de muncă.

Deja ai votat!
se încarcă...