Unirea Principatelor, marcată la Biblioteca Judeţeană “Mihai Eminescu”

0

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voinţă politică a celor două principate româneşti, Moldova şi Ţara Românească, prima etapă în crearea statului unitar român modern.

Evenimentul va fi marcat şi de către elevii clasei a IX-a B, Liceul „Alexandru cel Bun” Botoşani, coordonaţi de profesorul Nicoleta Foltea. Aceştia vor participa mâine, 23 ianuarie, începând cu ora 12.00, la Secția de împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani, la manifestarea în cadrul căreia vor fi evocaţi scriitorii acelor vremuri, militanţi activi pentru înfăptuirea Unirii de la 1859. Vasile Alecsandri, se numără nu numai printre marii poeţi, dramaturgi şi diplomaţi români, dar şi printre cei mai acerbi scriitori unionişti. „Hora Ardealului”, scrisă în 1848, se va transforma mai târziu în „Hora Unirii”, în 1856. „Unirea Principatelor” este o poezie scrisă de marele fabulist Grigore Alexandrescu, cel care, în 1859, îi citea lui Cuza „Măriii Sale Domnului Alexandru Ioan I. Anul 1859. Pentru ziua intrării sale în Bucureşti”.

Potrivit organizatorilor, în cadrul manifestării se va vorbi despre viziunea poeţilor asupra Unirii şi a evenimentelor care au precedat acest moment, dar vor fi prezentate şi emisiunile filatelice care marchează Unirea de la 1859 şi personalităţile marcante care au contribuit la realizarea acesteia.

Deja ai votat!
se încarcă...