Puhoi de bani pentru fermierii botoșăneni

Milioane de euro au intrat în ultimele zile în conturile fermierilor botoșăneni. Este vorba de „partea a doua” a plăților făcute de către APIA către fermieri, așa numitele ajutoare naționale tranzitorii.

Ajutorul acordat fermierilor din bugetul naţional pentru culturile amplasate pe teren arabil în anul de cerere 2019 este stabilit la 13,3202 euro/hectar, plafonul total alocat acestui sprijin fiind de aproximativ 93,83 de milioane de euro. Cea mai mare sumă în sectorul vegetal se va acorda culturii de tutun – 1.569,44 euro/hectar, urmată de hamei – 400,25 euro/hectar, sfeclă de zahăr – 73,82 euro/hectar, iar culturii de cânepă pentru fibră se alocă 8,95 euro/hectar. Ajutorul alocat culturii de in a fost eliminat, pentru că nu au fost solicitări. Cuantumurile au fost stabilite în urma raportării plafoanelor alocate la suprafeţele eligibile.

De asemenea, în sectorul zootehnic, pentru ajutorul pentru schema decuplată de producţie, specia bovine – sector carne, cuantumul este de 69,11 euro/cap, pentru lapte, de 17,72 euro/tonă, iar pentru oi și capre 4,71 euro/cap.

Un fermier poate încasa mai multe subvenţii în baza schemelor de plată. Cele mai importante sunt: plata unică pe suprafață 102,6 euro/hectar; plata redistributivă a cărei valoare diferă în funcție de suprafața lucrată și anume: cinci euro/hectar pentru suprafețe între unu și cinci hectare, și 48,71 de euro pe hectare pentru suprafețele cuprinse între cinci și 30 de hectare; plata pentru practice agricole benefice pentru climă și mediu, a cărei valoare este de 59,32 euro/hectar și plata pentru tinerii fermieri, cei care au sub 40 de ani, și care reprezintă 31,24 euro/hectar. „Pentru aceste tipuri de scheme s-a plătit un avans de 70% în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2019, iar diferența a început să se plătească de la 1 decembrie. La aceste sume se adaugă ajutorul național tranzitoriu pentru culturi de 13,32 euro/hectare care se achită începând din săptămână această”, a declarat Bogdan Cîmpanu, director interimar al APIA Botoșani. Potrivit acestuia, un fermier cu o exploatație de circa 30 de hectare și cu o vârstă sub 40 de ani, care schemele de plată enumerate mai sus poate încasa până la 255 euro/hectar. „Mai sunt și alte scheme de sprijin mult mai complexe, dar acestea sunt de bază și, în general, accesate de majoritatea fermierilor care depun solicitări pentru fondurile europene”, a mai declarat Bogdan Cîmpanu.

În județul Botoșani, aproximativ 33.000 de fermieri au depus cererea unică de plată în campania 2019. De la începutul plăților, 16 octombrie și până în prezent, în conturile fermierilor botoșăneni au intrat peste 50 de milioane de euro. România are alocată pentru plățile directe acordate fermierilor în campania 2019 aproximativ două miliarde de euro.

Deja ai votat!