spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCodași la asigurările împotriva dezastrelor

Codași la asigurările împotriva dezastrelor

Județul Botoșani alături de Olt și Gorj se numără printre cele în care se înregistrează cel mai redus grad de asigurare obligatorie pentru locuințe.

Polița PAD, poliţa de asigurare împotriva dezastrelor, a fost încheiată în județul Botoșani doar pentru 15.134 de locuințe, ceea ce reprezintă un procent de numai 8,48%. La acest capitol doar județul Olt stă mai prost cu 15.367 de polițe PAD, adică 8,02%, în timp ce în Gorj s-au încheiat 13.670 de poliție, adică într-un procent similar cu cel de la Botoșani, 8,48%.

Cele mai asigurate judeţe (în afară de Bucureşti – 38,91% şi Ilfov – 38,55%) sunt Braşov (34,8%), Timiş (29,4%) şi Sibiu (24,4%).

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avea, la finalul anului trecut, 1,73 milioane de poliţe de asigurare obligatorii în vigoare, reprezentând un avans de 1,6% faţă de anul anterior.

Fondul locativ, la nivel naţional, a crescut de la 8,97 la 9,03 milioane locuinţe (+0,6%), astfel gradul de acoperire prin poliţa PAD a ajuns la 19,18% la nivel naţional, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (+0,19%). Din totalul locuinţelor asigurate prin poliţa PAD, trei sferturi dintre acestea se află în mediul urban. „Avem în continuare peste șapte milioane de locuinţe neasigurate, adică patru din cinci locuinţe nu au nicio protecţie, ceea ce este îngrijorător, având în vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care îl are România. Vedem, spre exemplu, că mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, deşi riscuri precum inundaţiile şi alunecările de teren au o incidenţă ridicată în aceste zone”, a declarat Nicoleta Radu, director general al PAID România.

 

Daune de doar 61 de mii plătite în Botoșani

 

PAID România a plătit anul trecut daune în valoare de 5,35 milioane lei, cu 60% mai mult decât în anul precedent. Cele mai multe despăgubiri au fost achitate ca urmare a inundaţiilor naturale – 3,07 milioane lei pentru 654 dosare. Alunecările de teren au produs pagube în valoare de 1,36 milioane lei, din 87 dosare. Cutremurele de mici intensităţi au generat 334 dosare de daună.

În județul Botoșani au fost plătite despăgubiri de aproximativ 61 de mii de lei. Cele mai mari daune plătite au fost în Prahova – 659 de mii de lei, Buzău – 482 de mii de lei şi Bistriţa-Năsăud – 399 de mii de lei. „În contextul unei slabe acoperiri la nivel naţional, chiar şi fără să avem un eveniment major în 2019, iată că există daune provocate de riscurile asigurate de PAID România. Astfel mai bine de 1.000 de proprietari de locuinţe au înţeles că nu este nevoie de un dezastru naţional pentru a folosi poliţa PAD. Misiunea noastră este să ajungem la cât mai mulţi proprietari de locuinţe şi să îi ajutăm să fie mai puţin vulnerabili financiar în cazul producerii unor catastrofe naturale”, a mai precizat Nicoleta Radu.

 

Primari puși să-i amendeze pe oameni

 

Lipsa poliței obligatorie ar trebui să fie sancționată cu amenzi de până la 500 de lei de către primari. Dar, aceștia, în special cei din comune, nu vor da niciodată amenzi propriilor locuitori în numele asigurătorilor, pentru că își taie din voturi. Apoi se mai naște un alt paradox legal: „Cum să dea o amendă mai mare de cinci, șase ori decât prețul polițelor, unor oameni care nu-și permit oricum să plătească polițele?”. Iar dacă ținem cont de faptul că amenzile se consideră venit la bugetul local, aplicarea și neîncasarea lor ar lăsa comunitățile, în special pe cele mici, fără bani la redistribuirea sumelor de la bugetul central.

Pe de altă parte deși, obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România, sunt zone în care asigurătorii refuză să încheie aceste polițe. Este vorba de locuințele situate în zone cu risc seism, de alunecări de teren sau inundaţii, adică tocmai riscurile pentru care se emit polițele. Asigurătorii au hărți pe fiecare județ în care aceste zone sunt bine identificate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...