Două incendii de vegetație uscată, în mai puțin de o oră

0

Ieri, în mai puțin de o oră, pompierii botoșăneni au fost solicitați și au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată. Evenimentele cu foc s-au produs pe raza localităților Flămânzi și Rânghilești (comuna Santa Mare), iar pentru stingerea celor două incendii au intervenit, în total, 14 de pompieri militari și voluntari. „În urma incendiilor nu au fost înregistrate pagube materiale, dar flăcările au afectat vegetația uscată de pe circa 12 hectare. Cauzele probabile care au generat incendiile au fost foc deschis în spații deschise și fumat în locuri nepermise”, a arătat Dorina Lupu, purtător de uvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU).

Anul trecut, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a peste 200 de incendii de vegetație uscată. Pentru prevenirea acestor evenimente, reprezentanții ISU Botoşani reamintesc cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

– obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

– obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

– informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

– realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Deja ai votat!
se încarcă...