Șocant! Tâlharii care au terorizat Botoșaniul au trăit din jafuri

0

Tâlharii care au semănat groaza în municipiul Botoşani în decembrie 2016, jefuind femei pe stradă, continuă să adune condamnări. Ultima sentință a fost pronunțată în decembrie 2019 de Judecătoria Dorohoi, după ce doi dintre protagoniștii atacurilor de atunci, Ionuț Mircea Iasciuc și Dragoș Petronel Moroșanu, au fost condamnați pentru o altă tâlhărie comisă asupra unui dorohoian. Inculparea celor doi pentru utimul atac a avut loc în vara anului trecut, după ce procurorii au finalizat cercetările și au trimis dosarul în judecată. În urma procesului, Iasciuc și Moroșanu au fost găsiți vinovați de tâlhărie și condamnați. Potrivit deciziei magistraților, victima agresiunii de atunci urmează să primească daune morale și materiale în valoare totală de 1.000 de lei.

Așa se face că la trei ani de la comiterea atacurilor din Botoșani, tinerii au adunat condamnări impresionante. Dragoş Petronel Moroșanu s-a ales cu o pedeapsă rezultantă de 10 ani și cinci luni închisoare, în timp ce Cătălin Constantin Aniță va avea de executat o condamnare de 10 ani, opt luni şi 494 de zile în regim de detenţie. Cele mai multe zile de pușcărie le va avea de executat însă Mircea Ionuț Iasciuc, care în urma contopirii tuturor condamnărilor s-a ales cu o pedeapsă principală rezultantă de 14 ani, două luni și 424 de zile închisoare. Toate aceste condamnări care au venit aproape în serie arată că cei trei nu au acționat în urma unui impuls de moment, așa cum s-a crezut inițial, ci au încercat să facă rost de bani prin violență, atacând oameni nevinovați doar pentru a-i jefui, fără să se gândească la consecințe.

Povestea jafurilor pare halucinantă. Eliberat din penitenciar în noiembrie 2016, Cătălin Constantin Aniţă (n.r. – care urmează să împlinească 32 de ani), a revenit în Dorohoi şi a început o relaţie cu sora lui Ionuţ Mircea Iasciuc, cel cu care avea să comită jafurile, din grupul de amici făcând parte şi Petronel Dragoş Moroşanu. Tinerii, care nu aveau nicio ocupaţie, se întâlneau zilnic în cartierul Plevna, frecventând sălile de pariuri şi cafe-barurile şi, pentru că nu aveau bani, ei s-au apucat de jefuit, ţintele lor preferate fiind persoanele în vârstă, care locuiau singure și erau consumatoare de alcool. Atacurile nu erau comise la lumina zilei ci după ce se lăsa întunericul, tinerii sperând că nu vor fi văzuți și recunoscuți.

Astfel, pe 12 decembrie 2016, în jurul orelor 13, cei trei se aflau în faţa pieţii din cartierul Plevna din municipiul Dorohoi, moment în care l-au observat pe B.I., care a scos din buzunar mai multe bancnote, pentru a-şi achita o datorie. Când au văzut bancnotele şi au realizat că bărbatul este băut, aceştia l-au urmărit, iar în momentul în care B.I. a intrat în scara blocului tinerii l-au atacat şi i-au furat cei 250 lei pe care îi mai avea în buzunar. Banii au fost cheltuiţi la un club de pariuri din zonă, iar spre seară cei trei s-au întâlnit din nou în faţa unui bar, unde au pus ochii pe un alt bărbat, A.D., procedând identic – l-au urmărit, iar când acesta a intrat în bloc, l-au lovit şi i-au furat 7 lei şi un telefon mobil. Nemulţumiţi de valoarea bunurilor furate, tâlharii au pus la cale alt jaf, ţinta fiind un alt bărbat, A.V., care locuia la circa 300 metri distanţă. Au mers la locuinţa acestuia, i-au bătut în uşă, iar când dorohoianul le-a deschis l-au lovit direct în faţă, l-au imobilizat în sufragerie, acoperindu-i faţa cu o perdea, după care i-au furat 50 lei, un telefon mobil, un card bancar şi o hârtie pe care era scris PIN-ul.

În urma plângerilor formulate de victime, jafurile au ajuns în atenţia poliţiştilor dorohoieni, care au dispus interceptarea telefoanelor furate. Procedurile au necesitat ceva timp, iar în acest interval tinerii au continuat atacurile în Botoşani, pe 14 şi 15 decembrie 2016 ei jefuind cinci femei, pe care le-au prădat după acelaşi tipar. Interesant este că interceptările i-au condus pe anchetatori spre Dragoş Petronel Moroşanu (n.r. – cel care va împlini 24 de ani, iar la data respectivă nu avea antecedente penale), iar pe 16 decembrie 2016 poliţiştii au obţinut un mandat de percheziţie domiciliară. Când au descins la locuinţa lui, anchetatorii au găsit cardul furat de la bătrân, iar tânărul i-a denunţat şi pe ceilalţi doi complici. Ionuţ Mircea Iasciuc (n.r. – care va împlini 28 de ani) şi Cătălin Constantin Aniţă au avut o presimţire şi au fugit în Suceava, unde au jefuit alte două femei. Anchetele care au urmat la Dorohoi, Botoşani şi Suceava le-au adus tot atâtea condamnări, în toate dosarele tinerii primind pedepse cu închisoarea, care ulterior au fost contopite.

Deja ai votat!
se încarcă...