Nova Apaserv a început anul 2020 fără presiunea unor obligaţii financiare importante

0

Anul 2020 se anunţă unul fără probleme majore în plan financiar pentru societatea Nova Apaserv. Şi asta pentru că unitatea din subordinea Consiliului Judeţean a scăpat de presiunea unor obligaţii financiare importante.

“Am început anul trecut cu o creştere de 22% a tarifului la energia electrică şi cu o majorare a salariului minim, care nu se regăseau în tarifele noastre. Impactul a fost foarte mare. Noi abia din această lună încercăm să compensăm din pierderea pe care am avut-o din punct de vedere financiar, anul trecut. Am reuşit să acoperim majorarea tarifului la energia electrică şi cea a salariului minim abia din luna decembrie, la finele lunii noiembrie fiind aprobat noul nostru tarif. Practic, aproape tot anul trecut am mers pe pierdere”, a declarat Albert Tanasă, director general al Nova Apaserv.

Unitatea a scăpat şi de obligaţia plăţii drepturilor salariale câştigate de angajaţi în instanţă. “Am reuşit să achităm drepturile salariale câştigate în instanţă, drepturi salariale care se cifrau la 250.000 – 300.000 de lei pe lună. Ultima plată a fost făcută în decembrie 2019. Acum mai avem de plătit cinci sau şase hotărâri, individual, dar pe protocoalele care au fost încheiate cu sindicatele, am reuşit şi am stins obligaţia financiară. Am avut de restituit aproximativ 18.000.000 de lei, pe litigii colective formulate de salariaţi, prin sindicat, aici intrând toate drepturile salariale care nu au fost acordate în perioada 2013 – 2015”, a explicat Albert Tanasă. Sumele câştigate de salariaţi în instanţă au fost achitate în perioada 2017 – 2019.

Din toamna anului 2017, societatea a început să achite şi rate la BERD, care se cifrează la un million de euro anual, obligaţie de plată care se va stinge în anul 2027.

Oficialul speră că societatea pe care o conduce se va redresa din punct de vedere financiar şi se va ajunge şi la o situaţie mult mai bună în privinţa plăţilor către toţi furnizorii de servicii.

Mai mult, după conturarea bugetului pe acest an, vor fi făcute şi analizele de rigoare în privinţa unei eventuale majorări a salariilor. “Nu pot să vorbesc acum de o creştere salarială, având în vedere că abia acum se lucrează şi la întocmirea bugetului de venituri şi cheltuieli. O creştere salarială, respectând prevederile legale şi suntem o societate care funcţionează pe principii economice şi după nişte prevederi legale, Legea bugetului de stat şi ordonanţa privind disciplina financiară, este posibilă în condiţiile în care ar creşte în primul rând producţia. Deocamdată nu avem premisele unei creşteri a producţiei”, a mai spus Albert Tanasă. Oficialul a adăugat că, în condiţiile în care vor fi identificate condiţii de acordare a unei creşteri salariale, categoric, aceasta va fi aprobată. Majorarea salariilor este o măsură aşteptată de angajaţii societăţii dat fiind faptul că, din totalul de 510 de salariaţi ai Nova Apaserv, 380 primesc salariul minim pe economie.

Deja ai votat!
se încarcă...