Șacalii au dat năvală în județ

0

Un animal sălbatic a cărui apariţie a fost foarte rară pe la noi și chiar pe teritoriul țării în anii trecuți, şacalul, a fost observat în mai multe localităţi din nord-estul și chiar nordul judeţului.

Șacalul este un animal oportunist, care nu prea trăia până nu de mult la noi în județ. Dacă acum 10 ani puteam spune că e o raritate, acum însă acest animal există și chiar avem cotă de vânătoare. E clar că a migrat din sud, urcând pe lângă Prut și a rămas la noi din cauza faptului că nu avem lupi, pentru că lupul este dușmanul lui natural”, a declarat Marius Havriş, directorul Direcţiei Silvice Botoșani.

Sălbăticiunea a fost văzută pe fondurile de vânătoare din zona Trușești și Darabani. Pe cele două fonduri afectate, vânătorii au împușcat șapte exemplare, cota de vântătoare stabilită fiind de nouă. Ca și vulpea și câinii sălbăticiți, șacalii sunt o mare problemă pentru vânători și în special pentru administratorii de fonduri de vânătoare, deoarece se hrănesc cu puietul de vânat, în special, de căprior și iepuri, dar și de mistreț mic.

”Am înțeles că în Delta Dunării și în Sudul Republicii Moldova s-a înmulțit și probabil din acest motiv și în căutarea de hrană a ajuns până în nordul județului. Un alt factor este reprezentat de modificările climatice, încălzirea vremii favorizând extinderea arealului acestui mamifer”, a mai declarat Havriș.

Şacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit. Este originar din nordul Africii, sudul Asiei sau al Europei. În România, au pătruns acum jumătate de secol, mai întâi în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar ulterior au migrat aproape în toate zonele de câmpie și deal, unde își găsește ușor hrana. Numărul șacalilor crește continuu de la un an la altul, singurul dușman natural fiindu-i lupul.

+34 -21
se încarcă...