Teatrul ”Mihai Eminescu” mizează pe piese clasice (video)

0

Succesul major pe care l-a avut reluarea piesei „Ivan Turbincă” îi determină pe cei de la Teatrul „Mihai Eminescu” să se gândească la posibilitatea reluării și a altor piese care au avut succes în trecut. Una dintre acestea este „Harap Alb”, o piesă care a avut mare succes acum câteva decenii. Până însă să o pună din nou în scenă, actorii pregătesc premiera unei alte piese clasice „Take, Ianke și Cadîr”, a anunțat directorul Teatrului botoșănean. „E de discutat și acest aspect (n.r. – reluarea piesei Harap Alb), dar până atunci, o altă premieră urmează pe 8 februarie. Venim cu o altă piesă, «Take, Ianke și Cadîr», în repertoriul teatrului, cu o montare care îi va aparține regizorului Alexandru Vasilache”, a declarat Traian Apetrei.

Acesta recunoaște că marea lipsă din repertoriul trupei botoșănene este o piesă după opera lui Eminescu. „Unul dintre momentele de referință din istoria relativă apropiată a fost tocmai aducerea în scenă a dramaturgiei eminesciene… Suntem și la o strânsoare administrativă, în sensul că trebuie să ai spații în care trebuie să lucrezi doar pe aceste texte, cu o trupă pregătită doar pentru a lucra, a descoperi și a lumina teatral aceste texte, altminteri destul de dificile pentru publicul larg. În momentul în care ai o singură scenă unde și repeți, ai și spectacole, mai și fel de fel de colaborări externe este anevoie”, a afirmat Apetrei.

Directorul Teatrului crede că pentru a juca din Eminescu, actorii ar trebui să aibă la dispoziție mai multe săli de repetiție, iar acest lucru s-ar putea realiza abia după ce se vor termina lucrările la clădirea teatrului. „Până la urma urmei suntem într-un spațiu prin care a trecut Eminescu și repet, unul din marile momente ale teatrului românesc este cel în care s-a adus în scenă dramaturgia eminesciană,…, Câtă vreme ai pe frontispiciu numele lui Eminescu este aproape o obligație morală să ai tot timpul, dar măcar în cele două mari momente ale anului (n.r. – 15 ianuarie și 15 iunie)”, a mai conchis Apetrei.

Deja ai votat!
se încarcă...