spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTTinere speranțe tocate în malaxorul politicii

Tinere speranțe tocate în malaxorul politicii

Începutul anilor 2000 a adus în politica botoșăneană mai multe „tinere speranțe”, politicieni cunoscuți ca „lupii tineri” care promiteau o nouă viziune, o perspectivă diferită a modului neocomunist în care se făcuse politica până la ei. Din păcate, însă, de speranţele botoșănenilor s-a ales praful, acești politicieni intrând, voit sau nu, într-un con prelung de umbră.

Unii și-au găsit locuri „călduțe” în aparatul funcționăresc, alții au avut probleme cu justiția, iar alții, pur și simplu sau întors la vechile lor meserii sau businessuri.

Florin Ghiorghiță

Primul tânăr politician intrat în reflectoarele politicii botoșănene a fost Florin Ghiorghiță. La sfârșitul anilor 90, pe scena politicii românești, Teodor Meleșcanu, actualul președinte al Senatului, introducea un nou partid care dorea să facă un alt fel de politică, Alianța pentru România (ApR). Mișcarea s-a conturat și la Botoșani și, deși avea puțini membri, a reușit la alegerile locale din 2000 să intre în Consiliul Local. Printre consilieri locali s-a aflat și tânărul Florin Ghiorghiță, care din negocierile politice a ajuns viceprimar la doar 24 de ani. A trecut prin mai multe partide, PRM, PD și PDL, dar s-a menținut pe acest post timp de 12 ani. De-a lungul celor trei mandate a fost în mijlocul a numeroase scandaluri și afaceri controversate. Pe când era consilier local al Mișcării pentru Botoșani, în mandatul 2012-2016, și-a negociat un post de director regional la RAR, pe care l-a deținut până anul trecut. Acum, ca simplu auditor RAR, Florin Ghiorghiță încearcă o nouă aventură politică, fiind alături de Dumitru Bălan unul dintre liderii Dreptei Liberale de la Botoșani.

Cătălin Buhăianu

Anul 2004, când s-a început a pune tot mai abitir problema unui suflu nou în politica românească, și la Botoșani au apărut mai mulți tineri în prim-plan. La PSD, care pe acea vreme era pe finalul domniei lui Mihai Baltă, avea să se afirme Cătălin Buhăianu. Acesta a ajuns deputat de Botoșani, dar în urma unui conflict cu Constantin Conțac, care l-a debarcat de la conducerea organizației locale pe Mihai Baltă, Buhăianu trece la PD, care apoi s-a transformat în PDL. Sub umbrela PDL a luat un nou mandat de deputat, iar pe finalul căruia, în 2012, a trecut la PSD, dar aici i s-a sfârșit cariera politică. Totuși, apropierea în acea perioadă de Victor Ponta i-a facilitat obținerea unui post de consul pentru câteva luni în 2013, după care a ajuns director adjunct al Complexului „Lia Manoliu”, iar din 2016 este directorul general al Sălii Polivalente București. Cătălin Buhăianu susține că nu s-a mai regăsit în politică și și-a dat seama că este mai bine să revină la ceea ce știe să facă cel mai bine și unde dă randamentul maxim: sportul.

Radu Drăguș

Tot în 2004, PD-ul îl propunea politicii pe Radu Drăguș. Ajuns într-o perioadă în care partidul lui Traian Băsescu din acea perioadă ducea lipsă de cadre la Botoșani chiar președinte al organizației județene, Radu Drăguș s-a ales și cu un mandat de deputat. Multe urme nu a lăsat. Ulterior, el a activat în cadrul Ministerului Educației și al Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Informațiile despre el sunt foarte puține, nici foști apropiați neștiind cu ce se ocupă, decât că l-au „zărit acum două săptămâni” în Botoșani, el mutându-se în Capitală.

Liviu Câmpanu

În acea perioadă, la liberali se afirma medicul de familie Liviu Câmpanu. Tânăr, energic, Câmpanu a devenit repede cunoscut în întreaga țară ca fiind medicul de familie cu cei mai mulți pacienți pe liste din țară. Dominând zona de nord a județului, Liviu Câmpanu a urcat repede în ierarhia PNL, iar în perioada în care acesta s-a scindat prin plecarea grupării Stolojan, acesta a devenit președintele organizației județene. A fost mai întâi deputat și apoi senator, iar odată cu preluarea organizației județene de către Florin Țurcanu a intrat într-un con de umbră. A încercat ceva pe la UNPR, da fără mare succes. Ulterior, a devenit consul în Israel, dar s-a întors repede de la post în țară. De aproape șapte ani activează ca medic în Darabani și nu ia în calcul o nouă aventură politică. Liviu Cîmpanu susține că și-a dat seama că locul său nu mai e în politică și că s-a întors la meseria care l-a consacrat.

 

Dan Humelnicu

 

Anul 2008 a adus pe scena politică alți doi tineri de la care Botoșaniul aștepta multe. Este vorba de democrat-liberalul Dan Humelnicu și social-democratul Andrei Dolineaschi.

Dan Humelnicu a bifat un mandat de senator, după care s-a afundat într-o negură politică. A revenit la meseria sa de bază, cea de avocat, iar acum, după ce liberalii au revenit la putere s-a reactivat politic, apărând în public alături de aceștia la depunerea de coroane de la 1 Decembrie.

Andrei Dolineaschi

Andrei Dolineaschi părea a avea un viitor promițător. A fost consilier al lui Geoană, a trecut la Ponta, apoi la Dragnea. A deținut funcția de secretar general al PSD la nivel național și putem spune că era un moment în care „împărțea apele”. Implicarea sa într-un dosar penal la Satu Mare a pus capăt carierei politice brutal, după două mandate de deputat. A scăpat basma curată, iar acum încearcă să-și reclădească viitorul activând în cadrul secretariatului general al PSD.

Ovidiu Portariuc

Un alt personaj de care se legau multe dintre speranțele botoșănenilor a fost Ovidiu Portariuc. Acesta a reușit să-l învingă în 2012 pe Cătălin Flutur în cursa pentru Primăria Botoșani. A urcat repede și în ierarhia PSD, dar nu a reușit să se mențină. Neterminarea Teatrului „Mihai Eminescu”, care și astăzi este în același stadiu, și a Parcului Cornișa i-au adus eșecul în alegerile din 2016. Imediat a început să piardă teren și în partid, la nivel local, dar a ajuns consilier al fostului vicepremier Viorel Ștefan, care l-a propulsat la șefia Loteriei Române. A rămas în funcție până în la începutul anului, când și-a dat demisia după ce PSD lua în calcul privatizarea Loteriei. În prezent, Portariuc conduce o firmă de consultanță în management și colaborează cu o asociație cu scop educațional. „Lucrez la o carte despre cei patru ani petrecuți la Botoșani, despre viața politică și administrativă mai puțin cunoscută publicului”, a declarat fostul primar.

Gabriel Oprișanu

Tot în acești ani, în politica botoșăneană au fost și alți tineri care au aspirat la funcții politice, dar care nu au reușit să le dobândească. Un astfel de caz este cel al lui Gabriel Oprișanu, care a vizat un mandat de parlamentar din partea PNL, dar fără succes. În 2012 a încercat să obțină nominalizarea la candidatura la Primăria Botoșani din partea PSD, dar atunci partidul l-a preferat pe Ovidiu Portariuc. Profesional însă, acesta a fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, director medical la Spitalul din Săveni, iar, în perioada 2010-2011 managerul Spitalului de Psihiatrie din Botoşani. După ce timp de doi ani, 2014-2015, a ocupat funcţia de consilier personal al ministrului sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, Gabriel Oprişanu a devenit manager la Institutul de Psihiatrie „Socola”, unde este într-un adevărat război cu o parte a angajaților.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...