vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTAmendă uriașă pentru vicepreședintele USR

Amendă uriașă pentru vicepreședintele USR

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis amendarea lui Ady Hobjilă, vicepreşedinte USR Botoşani, cu 10.000 de lei pentru afirmaţii discriminatorii la adresa romilor.

Potrivit unui comunicat al CNCD, cele afirmate de Hobjilă reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (n.r. – șase voturi).

Contează că avem o soluție de a scoate romii din Centrul Vechi, reamenajăm totul, oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi, să îl punem la punct”, preciza Ady Hobjilă, la sfârșitul anului trecut. Acesta a fost completat de președintele județean Andrei Drancă și președintele organizației municipale Marcel Ghiorghiță, care au susținut că Centrul Vechi ar trebui pus în valoare așa cum se întâmplă în toate marile orașe care se bucură de existența unor astfel de clădiri.

La câteva zile distanță, organizația județeană a USR a revenit cu un comunicat de presă în care explica viziunea în privința revitalizării Centrului Vechi și își cerea „scuze comunităţii rome pentru comunicarea defectuoasă a colegului nostru Ady Hobjilă”.

După aflarea sentinței CNCD, Ady Hobjilă a declarat că nu se aştepta la o sancţiune aşa drastică. „În primul rând, vreau să menţionez şi să fie foarte clar pentru toată lumea că afirmaţiile mele nu au făcut referire la o etnie, ca la un întreg, ci au făcut referire strict la toți locuitorii din Centrul Vechi, proprietari şi chiriaşi ai unor apartamente la etajele clădirilor istorice. Nu a fost niciodată vreun gând de discriminare, ci doar o mențiune neinspirată în acel moment a etniei respective, de la care a început un adevărat circ”, a declarat Hobjilă, care va contesta în instanță amenda primită.

Potrivit acestuia, USR Botoşani are un proiect viabil pentru Centrul Vechi, cu finanțare europeană. Acesta presupune pentru reabilitare clădiri istorice, dar, mai întâi, Primăria ar trebui să achiziționeze toate apartamentele din Centrul Vechi prin „diverse schimburi sau prin cumpărare”, iar efortul financiar ar fi justificat. „Noi considerăm că Centrul Vechi al oraşului chiar merită demarată investiţia cât mai repede, el reprezintă istoria oraşului nostru. Dacă lăsăm lucrurile aşa, în câţiva ani nu vom mai avea istorie şi nu vom mai avea ce să le arătăm copiilor şi nepoţilor noştri”, a conchis Hobjilă.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...