Gripa lovește tot mai mult în botoșăneni

0

Epidmiologii botoșăneni au înregistrat într-o săptămână mai multe cazuri de gripă decât în tot restul sezonului rece. 17 botoșăneni au fost diagnosticați cu gripă în ultima săptămână, iar alți peste 1500 cu viroze respiratorii.

În ultima săptămână de raportare a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) nu mai puţin de 17 cazuri de gripă au fost înregistrate pe teritoriul judeţului. Dintre acestea, 2 pacienţi, ambii minori, au avut nevoie de spitalizare.

În aceeași perioadă de monitorizare au fost luate în evidenţă 1227 de infecții respiratorii și 310 pneumonii. Cele mai multe infecţii respiratorii s-au înregistrat la copiii de până la 15 ani. 870 din totalul îmbolnăvirilor fiind înregistrate la aceste categrii de vârstă. 100 dintre copii au avut nevoie de tratament de specialitate în spital pentru a lupta cu răcelile.

Toate cele peste 20.000 de doze de vaccin gripal au ajuns deja la Botoşani în patru tranşe, de anul trecut, fiind deja direcţionate şi utilizate de către medicii de familie, conform necesarului întocmit de aceştia.

Specialiştii recomandă populaţiei să se vaccineze în număr cât mai mare în acest an pentru a se preveni o situaţie similară cu cea de anul trecut, când nu mai puţin de 200 de persoane au decedat din cauză că nu s-a vaccinat cu vaccinul gripal. Mai mult, epidemiologii atenţiozează că o pandemie de gripă în perioada următoare pare tot mai plauzibilă. „Vaccinarea salvează vieți. Este impardonabil ca 200 de oameni să moară de gripă într-o țară în care există program de vaccinare și sunt fonduri alocate. Vaccinurile și vaccinarea sunt ca și cardiologia, gastroenterologia, sunt specializări care au înregistrat avansuri inimaginabile. Vaccinarea este una dintre cele mai mari realizări ale strategiilor de sănătate publică. Este un demers foarte direct și foarte țintit și foarte controlabil care a salvat foarte multe vieți. La marile epidemii, pandemii de variolă, s-a murit mai mult decât în războaiele prin care am trecut”, a precizat profesor doctor Doina Azoicăi, la un workshop pe tema vaccinarii pacienţilor cu afecţiuni cronice la Cluj.

Deja ai votat!
se încarcă...