vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTAstăzi - Sfinţii Trei Ierarhi

Astăzi – Sfinţii Trei Ierarhi

În fiecare an, pe 30 ianuarie, sunt cinstiţi Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Ei au trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul celui următor şi au avut o contribuţie importantă la teologia creştină, fiind numiţi „protectori ai învăţământului teologic”.

Vieţuind în anii când Biserica ajunsese primejduită de erezii, respectiv de abaterile de la dreapta credinţă, din pricina mulţimii învăţăturilor greşite, Sfinţii Trei Ierarhi au dus o luptă grea şi neîncetată pentru adevărata înţelegere, pentru păzirea dreptei credinţe apostolice, cu privire, îndeosebi, la dogma Sfintei Treimi, cea mai de seamă taină a credinţei creştine.

Prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinţii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume. Astfel, astăzi este o dublă sărbătoare pentru elevii şi profesorii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoşani, respectiv Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi.

În această zi, creştinii păstrează o serie de tradiţii cu convingerea că, prin împlinirea lor, vor avea noroc, spor şi bucurii tot anul. La sate se obişnuieşte să se facă praznice de pomenire a morţilor, la care se dau de pomană iconiţe şi candele.

Tot astăzi se face pomenire pentru sporul casei şi pentru sănătatea membrilor familiei, iar fetele se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită. Femeile care au fete de măritat merg la biserică pentru a se ruga ca acestea să găsească un soţ bun.

Există şi superstiţii legate de vreme: dacă streşinile curg, primăvara va fi friguroasă, iar dacă e ger, vara va fi călduroasă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...