Doliu în Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Botoşani. Un venerabil preot a plecat la Domnul

0

Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Botoşani este în doliu. A trecut la cele veşnice un venerabil preot al comunităţii. „Tristețe fără margini în rândul enoriașilor Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi <Nașterea Maicii Domnului> din Botoșani, pricinuită de plecarea dintre noi a celui care a păstorit timp de trei decenii sufletele credincioșilor, Protoiereu Epifanie Ștefanov”, au anunţat reprezentanţii comunităţii.

Vestea mutării la Domnul a îndrăgitului preot a adus mâhnire în sufletul tuturor celor care l-au cunoscut şi respectat. Mulţi şi-au amintit că părinţii lor, dar şi ei, au fost botezaţi şi cununaţi de preotul Epifanie Ştefanov. „Condoleante familiei. Un preot fără asemănare. A purtat binecuvântare în familia părinților mei…mi-a binecuvântat Cununia și botezul copiilor! Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a transmis un botoşănean.

„Drum bun drag păstor de suflete şi Domnul să-ţi odihnească sufletul!”, a scris un alt botoşănean. „S-a stins o scânteie divină, un simbol al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Botoşani. Un om vertical şi un preot devotat Bisericii şi enoriaşilor săi. Drum luminat şi odihnă veşnică în mâinile Domnului”, este mesajul actriţei Petronela Lorena Chiribuţă.

Preotul Epifanie Ştefanov a trecut la cele veşnice la vârsta de 88 de ani. Originar din satul Lipoveni – comuna Mitocul Dragomirnei, Suceava, Epifanie Ştefanov a fost preot timp de trei decenii, până în anul 1994. „A fost unul dintre cei mai iubiţi şi apreciaţi preoţi pe care i-a avut parohia noastră. Este o pierdere însemnată pentru comunitatea noastră. Avea un chip parcă coborât de pe icoane. Şi eu am fost botezat de el. În 30 de ani a oficiat multe botezuri şi cununii. Îi purtăm un respect deosebit şi o adâncă recunoştinţă. Deşi avea un chip aspru şi o voce foarte puternică, ascundea un suflet foarte bun. A fost un om care respecta cu sfinţenie rigorile, canoanele bisericeşti şi care a ştiut să transmită mai departe toată această învăţătură a noastră, a ruşilor lipoveni, credinţa noastră staroveră (de rit vechi – n.r.)”, a declarat Ovidiu Ivanov, preşedintele Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Botoşani.

Ovidiu Ivanov a adăugat că Epifanie Ştefanov a fost o călăuză pentru comunitate, în vremuri grele, respectiv în perioada comunistă. „Un om cu multă demnitate, care a ţinut la enoriaşi şi la Biserică. În timpul lui a fost construită casa de prăznuire de lângă biserică. Va rămâne în sufletul nostru, al tuturor”, a mai spus liderul ruşilor lipoveni botoşăneni.

Dumnezeu să îl odihnească în pace pe părintele Epifanie Ştefanov!

Deja ai votat!
se încarcă...