Zeci de mame au rămas fără indemnizația de creșterea copilului

0
Portrait of young happy mother tenderly hugging sleeping adorable new born child and smiling. Funny newborn babe napping in mom arms. Mum and healthy little kid. Love, bonding, happy family concept.

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Botoşani a dispus, în 2019, sistarea plății indemnizației pentru creșterea copilului către mai multe mai mame din județ. „În perioada ianuarie – decembrie 2019, la nivelul agenției au fost emise 43 decizii privind recuperarea unor sume încasate necuvenit în cuantum de 86.609 lei”, arată directorul AJPIS, Sebastian Tocariu. Potrivit acestuia, motivul pentru care au fost constituite aceste debite este că mamele beneficiare „nu au anunțat în termenul legal reluarea activității”. „Până la data de 31 decembrie au fost recuperate 36 de debite în sumă de 52.578 lei. Mai sunt de recuperat șapte debite în sumă totală de 34.031 lei”, a mai precizat oficialul susținând că aceste debite „sunt în termenul legal de recuperare de 180 de zile”.

Trebuie specificat că indemnizația pentru creșterea copilului este vorba de un ajutor social, care este singura sursă de venit a părintelui care rămâne acasă pentru a avea grijă de cel mic.

La nivelul lunii decembrie a anului trecut, în județul Botoșani erau în plată 2.774 de indemnizației pentru creșterea copilului în valoare totală de peste 4,5 milioane de lei, aproximativ un milion de euro. Valoarea medie a indemnizației pentru creșterea copilului este de 1.641 de lei.

Cele mai multe indemnizații, aproape jumătate din totalul județean, se plătesc în municipiul Botoșani, 1.338, iar cele mai puține în comuna Adășeni, une este în plată o singură indemnizație. Situații critice din acest punct de vedere se înregistrează în alte trei comune, Concești, Mihălășeni, Ripiceni, unde se plătesc câte două astfel de indemnizații.

Deja ai votat!
se încarcă...